Årsmøte 2022 - Takket for super innsats og nye ønsket velkommen.

Tirsdag 1. februar 2022 ble ordinært årsmøte for Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag arrangert på Lyngørfjorden Kystkultursenter på Gjeving i Tvedestrand kommune.

Møtet startet med et fantastisk flott foredrag med omvisning om Lingard Skuteminne på kystkultursenteret. Lingard Skuteminne er navnet Egil Bjørn-Hansen ga sin sjøfartshistoriske samling. Den rommer et stort antall skute-, skips- og båtmodeller fra vikingtiden og fram til 1960-årene, samt gamle kart, skipsutstyr, gallionsfigurer, verktøy, våpen og andre gjenstander som forteller spennende historier om sjøfolks innsats for land og hjem, i krig og fred. Det er lagt særlig vekt på skipsfartens betydning for distriktet og den rike seilskutetiden.

Fra omvisningen på Lingard Skuteminne. Foto: Dagfinn T. Riseplass.

Nasjonale og internasjonale begivenheter er også dekket med et rikholdig materiale fra Napoleonskrigen og de to verdenskrigene. Lyngørskuta Lingard ble bygget i Fevik 1893 og fikk navn etter en tidligere form for navnet på Lyngør. Hun ble disponert av Bernt Andreas Olsen og sønner i 23 år. Hans sønn Christian Bernt var første skipsfører. Bernt A. Olsen var morfar til Egil Bjørn-Hansen.

Etter mange år under bl.a australsk og ålandsk flagg hadde Lingard en kraftig kollisjon i 1935 og skulle hugges opp. Men hun ble kjøpt inn av Norsk Seilskuteklubb, reparert og lå som Norges minneskute på Filipstad i Oslo. Tyskerne brukte henne som lekter og etter krigen ble det for dyrt å sette henne i stand. Bevaringskreftene var ikke sterke nok og den vakre skuta ble dessverre hugget opp i 1949.

God stemning på årsmøtet som ble holdt både fysisk på Lyngørfjorden Kystkultursenter og via teams for de som ikke hadde muligheten til å delta fysisk. Foto: Nina Kjølsen Jernæs.

Etter omvisningen og foredraget ble det servert kaffe, drikke og hjemmelaget bakst, samt at de som ønsket fikk kjøpe boken “Vern gjennom Bruk” av Else Rønnevig. Hun hadde sjenerøst gitt et godt avslag i prisen for alle de oppmøtte.

Under årsmøtet ble årsmøte sakene gjennomgått og følgende ble valgt inn i styret frem til neste årsmøte i 2023:

  • Styremedlem & Styreleder - Torgrim Landsverk (GJENVALGT)

  • Styremedlem - Håkon Haugland (IKKE PÅ VALG)

  • Styremedlem - Margit Juliane Realfsen (NY)

  • Styremedlem - Elise Fjøsne Bech (NY)

  • Styremedlem - Evie Katrin Lønne (GJENVALGT)

  • Varamedlem - Gunhild Risdal Konnestad (GJENVALGT)

  • Varamedlem - Dagfinn Tollefsen Riseplass (GJENVALGT)


  • Valgkomite & Leder - Hilde Larsen Austarheim (GJENVALGT)

  • Valgkomote & Medlem - Leon Arne Kleiva (NY)

  • Valgkomite & Medlem - Ragnhild Dietrichson (GJENVALGT)


  • Revisor - Lise Puntervold (NY)

De to avtroppende styremedlemmene Nina Kjølsen Jernæs og Lisbeth Svendsen Kismul ble takket for solid innsats i styret gjennom sin tid og ble takket for sitt solide arbeid med hver sin bok - “Vern gjennom Bruk” signert av Else Rønnevig.

Nina Kjølsen Jernæs og Lisbeth Svendsen Kismul ble takket for sin innsats i styret, med boken “Vern gjennom Bruk”, signert av Else Rønnevig. Foto: Elise Fjøsne Bech.

Referat vil bli sendt ut til lagets medlemmer så snart dette er ferdig, signert og skannet.

Etter at årsmøtesakene var gjennomgått fortsatte møtet med flere interessante debatter rundt kommende arrangement, hva vi kan gjøre for å skape større engasjement, Sørlandskysten som et helhetlig kulturmiljø, tillegg man burde få lagt til i den nye planen for Lyngør, med mer.

Forrige
Forrige

Signalbyer? Tre råd til de som vil skille seg ut.

Neste
Neste

Slik lokker Finn.no folk til Sørlandet.