Om oss

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er å forvalte våre historiske eiendommer, arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vi kjemper for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal bli tatt vare på for ettertiden. Noen tror at kulturminner må være veldig gamle for å bli verdifulle. Slik er det ikke. Vi bryr oss om kulturminner fra alle tidsepoker, men har en spesiell forkjærlighet for historiske bygninger og bygningsmiljøer.  

Fortidsminneforeningen er en landsomfattende organisasjon basert på frivillige krefter. Foreningens høyeste organ er representantskapet som utnevner et hovedstyre. En generalsekretær leder hovedadministrasjonen i Oslo, mens fylkesavdelinger og lokallag over hele landet står for foreningens samlede aktiviteter. 

Fortidsminneforeningen finnes i alle landets fylker. Som medlem blir du automatisk tilknyttet det lokallaget du geografisk tilhører om du ikke spesifikt ønsker et annet. Agder avdeling dekker hele det geografiske området for Agder fylke og har i dag fire lokallag underlagt seg. Disse er Aust-Agder, Farsund, Flekkefjord & omegn, og Kristiandsand & omegn.

MEDLEMSKAP:


Som medlem i Fortidsminneforeningen støtter du arbeidet for å sikre Norges kulturarv. Medlemskapet følger kalenderåret og fornyes ved nyttår uavhengig av når du meldte deg inn. Prisene varierer fra 250,- kr til 650,- kr, avhengig av hvilken type medlemskap en ønsker og om en ønsker medlemsblad og årbok eller ikke. Alle medlemmer uavhengig av medlemskap får årlig lokalt årsskrift. Innmelding i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag kan gjøres her www.fortidsminneforeningen.no/medlemskap

VÅR HISTORIE:

Foreningen til Norske Fortidsmindesmerkers Bevaring ble stiftet i 1844 av norske kunstnere, som på studieturer i bygder og dalfører hadde «oppdaget» den norske kulturarven. De ville gjøre folk delaktige i sine oppdagelser og samtidig skape et forum for vern av vår fortid. Stifterne var inspirert av kulturhistoriske interesseorganisasjoner som de var blitt kjent med gjennom studieopphold i Tyskland. I spissen stod malerne J.C. Dahl og Joachim Frich. Historikere, kunsthistorikere og arkeologer tok del i foreningens virksomhet helt fra starten. 

Foreningens formål var «at oppspore, undersøge og vedligeholde Norske Fortidsmindesmerker, især saadanne, som oplyse Folkets Kunstfærdighed og Kunstsans i Fortiden, samt gjøre disse Gjenstande bekjendte for Almenheden ved Afbildninger og Beskrivelser.» (Dette er fortsatt vår formålsparagraf, selv om ordlyden er modernisert). Foreningens midler skulle blant annet brukes til å understøtte «Reiser i Fædrelandet» og til opplysningsvirksomhet som tjente formålet.

Fortidsminneforeningen ble stiftet og drevet av kjente personligheter i et land der allmennheten ennå ikke hadde fått øynene opp for hvilke verdier våre forfedre hadde skapt. Stavkirker forfalt og ble revet i fremskrittets ånd, mens gjenstander fra middelalderen gikk tapt. Oldtiden og middelalderen ble prioritert i de første femti årene av foreningens virke. Da fem arkeologiske museer ble opprettet mot slutten av århundret, etterfulgt av lov om bevaring av fortidslevninger av 1905, var ansvaret for oldtidens kulturminner formelt plassert. Etter dette ble vern av bygningsarven foreningens fremste arbeidsoppgave, med blikket rettet mot den rike bygningskulturen fra århundrene etter middelalderens slutt.

FORENINGEN OG ALLMENNHETEN

Formålsparagrafens ønske om å «gjøre disse Gjenstande bekjendte for Almenheden» tok etter stiftelsen form av en årbok, som fra en sped begynnelse og første utgivelse i 1845 utviklet seg til en sentral publikasjon for fagfolk og andre interesserte (Fremdeles er denne årlige publikasjonen så høyt verdsatt at fagfolk innen kulturminnevernet fyller den med artikler uten noen form for godtgjørelse). De første tiårene reiste foreningens representanter landet rundt for å kartlegge kulturminner, et arbeid som resulterte i en stor samling tegninger, fra illustrasjoner av hele bygninger og konstruksjoner til gjengivelser av de minste detaljer i dekoren. Disse vakre arbeidstegningene ble også utgitt som særtrykk, som en del av foreningens opplysningarbeid. Samlingen er i dag del av Fortidsminneforeningen og Riksantikvarens tegningsarkiv og er fortsatt en uvurderlig kilde til kunnskap om både eksisterende bygninger og bygninger som er blitt borte.   

FORENINGEN & MYNDIGHETENE

Det er verdt å merke seg at Fortidsminneforeningen var overlatt formelt ansvar for samtidens kulturminnevern. Foreningen opparbeidet seg en svært sterk stilling og fikk presset fram opprettelsen av Riksantikvarembetet i 1912. De første riksantikvarene hadde da også bakgrunn i foreningen. Foreningen spilte også en framtredende rolle under forarbeidet til lov om bygningsfredning av 1920.

Skillet mellom Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren ble etter hvert tydelig, og selv om enkelte offentlige ansvarsområder ble ivaretatt av foreningens hovedstyre i flere årtier ut over 1900-tallet, var foreningens status med dette endret. I dag er det et godt samarbeid både med direktoratet og med Klima- og miljøverndepartementet, men ingen hindrer foreningen i å stå fram og kritisere den offentlige vernepolitikken når det er nødvendig. Det offentlige og det frivillige kulturminnevernet har samme mål, men forskjellige roller. Fortidsminneforeningens frie stilling tillater bruk av ukonvensjonelle framgangsmåter i kulturminnevernets tjeneste, i dag som da det hele startet. Foreningens styrke er medlemmenes interesse for og kjærlighet til den kulturarven vi har fått overlevert.

BYGNINGSARV I FORENINGENS EIE

Allerede etter et par år etter stiftelsen i 1844 begynte foreningen å erverve eiendommer, ved kjøp eller som gaver. Dette har den fortsatt med fram til i dag. Hensikten var - og er - å redde dem fra forfall eller riving. Slik har det seg at foreningen i dag står som eier og forvalter av 43 historiske eiendommer rundt om i Norge, blant dem åtte av landets 28 stavkirker, fire steinkirker og fire klosterruiner fra middelalderen. 

Den første eiendommen Fortidsminneforeningen fikk, var klosterruinen på Tautra (1846). Blant de tidligste ervervelsene finner vi også Urnes og Borgund stavkirker, Steinvikholm slottsruin i Skatval og Finnesloftet på Voss. Av nyere dato er Garnisonsykehuset i Stavern, Lillingstonheimen i Fjaler, Abborhøgda i Kongsvinger og Jorderik i Lillehammer. Alle eiendommene er en viktig del av foreningens historie og identitet, og en viktig påminnelse om at det som i samtiden anses som «falleferdig skrot» kan være fremtidige generasjoners kulturskatter. 

Blant noen av landets kulturskatter som står takket være blant andre Fortidsminneforeningens innsats er verdensarven Urnes stavkirke, Kirkeristen og Gamle Aker kirke i Oslo og Bryggen i Bergen. Foreningen involverte seg også sterkt da Nidarosdomen og Bergenshallen skulle restaureres. 

VÅR HØYE BESKYTTER

H.M. Kong Harald og H.M. Dronning Sonja er æresmedlemmer og Fortidsminneforeningens høye beskyttere. Kongehusets engasjement har gått i arv i lang tid; allerede Kong Oscar I (1844-59) viste foreningen denne ære. 

Arbeidsprogram 2022-2023

 

Fortidsminneforeningens skal arbeide for bevaring av landets verneverdige kulturminner, og skape allmenn forståelse for verdien av disse.

Arbeidsprogrammet er tufta på Fortidsminneforeningens strategi for perioden 2020-2025, vedtatt av representantskapet i 2020. Strategien dekker følgende ti områder;

  • Frivillighet og demokrati

  • Medlemsorganisasjon

  • Formidling og kommunikasjon

  • Museum

  • Eiendomsforvaltning

  • Reiseliv

  • Stedsutvikling

  • Bygningsvern

  • Håndverk

  • Miljø, klima og bærekraft

I styreperioden 2022-2023 vil hovedstyret prioritere arbeidet med:

Frivillighet, demokrati og medlemsorganisasjon

Mål: Foreningen skal vokse og organisasjonen skal styrkes som demokratisk aktør.

Tiltak:

  • Samarbeide både strategisk og med konkrete arbeidsoppgaver med flere organisasjoner for å utvikle organisasjonen, øke slagkraften og tiltrekke oss flere medlemmer. I perioden skal vi gjøre en særlig innsats for å gjøre foreningen synlig for nye målgrupper.

  • Utvikle støttefunksjoner, og arbeide for å styrke lokallagenes økonomi. Styrke lokallagene som arenaer for aktivitet og frivillig engasjement og som møteplasser for medlemmer og andre kulturvernere.

  • Bistå med opplæring, etablering av rutiner og ev. organisering for å øke avdelingenes slagkraft regionalt, både når det gjelder påvirkning i regionale kulturmiljøsaker og posisjonering for offentlig støtte.

  • Arrangere faglige samlinger for tillitsvalgte, medlemmer og andre, deriblant et årbokseminar og et håndverksseminar.

  • Arbeide for å legge til rette for bedre systemer for tilstandsovervåking og -rapportering knyttet til forvaltningsavtalene for eiendom.


Formidling og kommunikasjon

Mål: Flest mulig – både i og utenfor foreningen – skal kjenne til foreningens aktiviteter og målet med dem.

Tiltak:

  • Legge planer for kommunikasjon knyttet til alle prosjekter i foreningens regi.

  • Alle besøkseiendommer skal informere om at foreningen er en aktiv medlemsorganisasjon som er åpen for alle.

Museum

Mål: Museumsdriften skal profesjonaliseres videre gjennom organisasjonsutvikling og formalisering av ansvar og oppgaver og med fornying av forvaltningsavtalene. Bærekraften og kvaliteten i museumsdriften skal styrkes.

Tiltak:

  • Starte arbeidet med ny museumsstrategi (2023) og ny formidlingsstrategi (2023).

  • Implementere målene i strategien for bærekraftig besøk.

  • Fortsette arbeidet med finansiering og bygging av nytt Urnes verdensarvsenter.

  • Arbeide videre med grunnlaget for etablering av servicebygg ved Hopperstad, og

    søke alternativer for finansiering.

  • Formidle metodene og resultatene fra foreningens FoU-arbeide, heriblant Treets

    mester, utstillingsarbeid og kunnskapsseminarer knyttet til Urnes, og den digitale

    forskningsformidlingen.

  • Starte arbeidet med sikringsplan for eiendommene.

  • Øke innsatsen på formidling av natur- og kulturarv og bærekraft. Utvikle «Fortimus i enga»-materiell, Gjest på Ornes-materiell og «Urneshage»- prosjektet.

  • Videreutvikle «Digital vei til kulturarv» og 3D-filme Borgund stavkirke.

  • Utvikle «Fortimus ved Moster»-materiell.


Reiseliv

Mål:

  • Reiselivet skal bli mer bærekraftig og ligge innenfor tålegrenser for natur og kulturarv. Vi skal skape bærekraftige opplevelser for besøkende og lokalsamfunn, og bidra til at fotavtrykkene fra turismen spres.

  • Vi skal åpne dørene i Urnes verdensarvsenter i 2024.

Tiltak:

  • Strategien for bærekraftig reiseliv settes ut i livet.

  • Forankre arbeidet med Urnes verdensarvsenter lokalt, regionalt og nasjonalt for å få på plass nødvendig finansiering


Stedsutvikling

Mål: Vi skal bidra til god stedsutvikling med kulturminner, og skape økt engasjement og oppslutning rundt kulturminneverdier lokalt.

Tiltak:

  • Skape begeistring for hverdagskulturminner - ikke minst knyttet til nasjonale minoriteter og urfolk - utenfor «menigheten» gjennom arbeidet med stedsutvikling.

  • Foreningen skal ta et særlig ansvar for å løfte frem kulturminner fra etter andre verdenskrig.

  • Øke vår aktivitet og synlighet i stedsutviklingsprosesser.

  • Initiere og bidra til flere arrangementer, som folkemøter og by- og

    nabolagsvandringer.

  • Bidra til god stedsutvikling gjennom utvikling av egne eiendommer som f.eks.

    Garnisonsykehuset i Stavern og Gamlebanken i Lærdal.

  • Søke langsiktig samarbeid med relevante kultur- og miljøorganisasjoner som kan

    være allierte i påvirkningsarbeidet.

  • Videreføre prosjektet «Lys i gamle hus», som i 2022 går inn i en treårig prosjektperiode, sammen med samarbeidskommuner og med støtte fra Riksantikvaren.

Bygningsvern, miljø og klima

Mål: Vi skal bidra til å øke bevisstheten om at sirkulærøkonomi i form av bevaring og bruk av eksisterende bygg er viktig for å redusere klimagassutslipp og ressurssløsing som bidrar til naturkrisen.

Tiltak:

  • Søke samarbeid med relevante organisasjoner med felles agenda i klimaarbeidet.

  • Bidra aktivt i arbeidet med å iverksette nødvendige tiltak på landets kulturminner for å

    forberede dem på klimaendringene, fortrinnsvis med tradisjonelle løsninger.

  • Sikre at konkrete hus sikres og brukes inn i framtida gjennom satsningen Husbruk.

  • Synliggjøre bygningsvernets rolle i klima- og miljøarbeidet, i tillegg til å løfte fram tradisjonshåndverk og kulturminners betydning i stedsutvikling gjennom Husbruk.


Håndverk

Mål: Både allmennheten og beslutningstakere skal forstå hvilken betydning tradisjonshåndverket har for godt bygningsvern og en levende bygningskultur.

Tiltak:

  • Søke samarbeid med håndverksmiljøer, utdanningsinstitusjoner og organisasjoner som sprer kunnskap om praktisk kulturminnearbeid.

  • Bruke Treets mester og Håndlag som signalprosjekter innen håndverk.

  • Videreføre samarbeid om å berge tradisjonen med å brenne og bruke milebrent

    tjære, i samarbeide med og med støtte fra Riksantikvaren.

  • Gjennom kurs, aktivitet og formidling øke bestillerkompetansen hos offentlige og

    private huseiere.

Politisk arbeid

Mål:

  • Kulturminnefondet økes til 150 millioner i 2023.

  • Kulturminnefondets prioriteringer endres slik at kulturminneverdien vektes sterkere.

  • Bevilgningene til brannsikring av verneverdig trehusbebyggelse økes.

  • Bygningsvernsentre blir etablert over hele landet, minst ett i hvert fylke.

  • Det etableres en statlig ordning for finansiering av verdensarvsentre.

  • Finansiering av Urnes verdensarvsenter og servicebygg ved Hopperstad sikres.

  • Verdensarvordningen i landbruket utvides (Urnes og Røros).

  • Fylkeskommunene tilføres midler for å kunne løse sitt ansvar på kulturminnefeltet.

  • Fortettingsproblematikken blir problematisert med tanke på kulturminnevern.

  • Sirkulærøkonomi blir konkretisert som en del av løsningen på klima- og miljøkrisen.

  • Den statlige delen av OVF etableres som et kirkefond.

  • Den nasjonale potten til SMIL-ordninga økes.

  • Finansieringen av museumsdriften og vedlikehold av eiendommene økes.

  • Kulturminnekompetansen i kommunene økes.

Tiltak:

  • Foreningen skal bidra til å sette kulturminnevern på den politiske dagsorden, og belyse dets betydning for enkeltmennesker og for stedsutvikling, bærekraft og verdiskaping.

  • Aktivt bidra med innspill til arbeidet med ny kulturmiljølov.

  • Delta aktivt i høringer og prosesser som berører målene.

  • Samarbeide med andre interesseorganisasjoner for å nå målene.