Høringssvar - Kommunedelplan (Miljøplanen 2023-2030) for Risør kommune.

Vi har i dag gitt følgende høringssvar i forbindelse med ny kommunedelplan for Miljø i Risør kommune:

Det vises til varsel fra Risør kommune datert 19. juni 2023 angående ny kommunedelplan (Miljøplanen) for Risør kommune med høringsfrist 15. september 2023. Vi i Fortidsminneforeningen ønsker med dette å komme med innspill i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedsutvikling, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.


Vår konklusjon: Fortidsminneforeningen takker for muligheten til å medvirke i det viktige arbeidet med ny kommunedelplan (miljøplanen) for Risør kommune. Vi opplever at Risør kommune har lagt ned et utrolig flott arbeid i deres utkast til ny miljøplan for kommunen frem mot 2030. Allikevel synes ikke bruk av eldre bygg og lokal håndverkskompetanse å ha fått nok fokus som en del av løsningene til å nå målene. Kulturmiljøvernet og gjenbruk av eksisterende bygninger vil være en viktig brikke for å redusere klimagassutslipp inn i fremtiden. Vi har derfor under kommet med noen få forslag til mindre tillegg som vi mener vil bidra til en enda bedre og tydeligere plan.

GENERELT:

En kommunedelplan (Miljøplanen) er et veldig godt og viktig initiativ som skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon. Den bør inneholde en beskrivelse og vurdering av alternative strategier for utviklingen i kommunen. 

Fram mot 2030 er menneskeheten inne i den avgjørende snuoperasjonen for å begrense den globale oppvarmingen til 1.5 grader og hindre videre tap av viktige verdier. Norges vedtatte klimamål er å kutte 50-55% av klimagassutslippene i forhold til 1990-nivå, men 1.5 gradersmålet vil kreve mer av oss.  For å vise hvilket sløserisamfunn vi lever i så ble det i følge SSB i snitt revet/brent totalt 0.851 bygg hver eneste dag mellom 2010 og 2022, i de fem kystkommunene innenfor 500 m fra kystlinja i gamle Aust-Agder fylke. 

Gjenbruk av eksisterende bygninger kan bidra til å redusere klimagassutslipp. På oppdrag fra Riksantikvaren har SINTEF analysert en rekke casestudier og gjort systematisk gjennomgang av norske og internasjonale publikasjoner om livssyklusanalyse. Rapporten fra 2021 viser tydelig at det mest bærekraftige bygget er det som allerede er bygd. Analysen viser at rehabilitering er et bedre alternativ enn å rive i en 30-årshorisont mot 2050, da det kan ta opptil 80 år før et nybygg utligner klimagassutslippet fra byggeprosessen. SINTEF-rapporten konkluderer derfor med at rehabilitering av eksisterende bygninger vil være miljømessig fordelaktig på kort og mellomlangt sikt.

Når et bygg først står ferdig, vil klimagassutslippene for resten av livsløpet komme fra energi som er brukt på lys, varme, kjøling og ventilasjon. Istedenfor riving og nybygging, vil oppgradering av eksisterende bygningsmasse være et viktig og riktig tiltak for å nå klimamålene frem mot 2050. De fleste bygninger kan gjøres mer energivennlige uten å ødelegge bygningens karakter og historie. 

Riksantikvaren anbefaler kommunene i sin «Klimastrategi 2021-2030» å følge opp arbeidet med reduksjon av klimagassutslipp ved å:

    • Bidra til utvikling av kunnskap gjennom å delta i prosjekter og ved å gjøre gode eksempler tilgjengelig.

    • Ha kompetanse i energieffektivisering, rehabilitering og ombruk av eksisterende bygninger.

    • Fremme og formidle kunnskap til sine innbyggere om betydningen av energieffektivisering, rehabilitering og ombruk av bygninger og kulturmiljø.

    • Ta i bruk helhetlige og sammenlignbare klimagassberegninger ved avveininger mellom ombruk og riving/nybygging.

    • Integrere kulturmiljøinteresser i planer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging.

    • Gi retningslinjer og bestemmelser i kommunale planer for hvordan kulturmiljø skal forvaltes i fortetting og utvikling av byer og tettsteder, slik at forvaltningen av kulturmiljø også bidrar til reduksjon av klimagassutslipp. 

Kommunene anbefales å følge opp arbeidet med klimatilpasning ved å gjennomføre:

    • Gjennomføre ROS-analyser for utvalgte enkeltmiljø og kulturmiljøkategorier og for kulturmiljø utvalgte geografiske områder.

    • Fremme og formidle kunnskap til sine innbyggere om skjøtsel og vedlikehold, gjennomføring av risikoreduserende tiltak og utbedring av skader.

    • Integrere hensynet til kulturmiljøinteresser i arbeidet med klimatilpasning i arealplanlegging, beredskap og oppfølging av statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning. 

    • Gi retningslinjer og bestemmelser i arealplanleggingen for klimatilpasningstiltak som kan forebygge tap av kulturmiljø og skade på kulturmiljø.

Vi opplever at Risør kommune har lagt ned et utrolig flott arbeid i deres utkast til ny miljøplan for kommunen frem mot 2030. Allikevel synes ikke bruk av eldre bygg og lokal håndverkskompetanse å ha fått nok fokus som en del av løsningene til å nå målene. Under har vi kommet med forslag til mindre tillegg som vi mener vil bidra til en enda bedre og tydeligere plan. 

DE SYV TEMA - HOVEDMÅL:

For å gjøre det tydeligere at bruk og gjenbruk av eldre bygg og kulturminner er en del av løsningen, ber vi om at en gjør mindre tillegg i følgende undertemaers hovedmål på side 18:

    • «Bygg og anlegg»:

      Gjenbruke og ha en klar vedlikeholdsplan for egne bygg fremfor nybygging, og effektivisere bruken av egne bygg. Videre  redusere energibruk, øke kompetansen blant utbyggere, og være en fremoverlent byggherre for egne prosjekter.

    • «Arealplanlegging»:

      Gjennom arealplanlegging som legger vekt på fortetting og grøntstruktur, bidra til å redusere klimagassutslippene, gjenbruke eldre bygg som står tomme, unngå nedbygging av natur, og sikre at kommunen kan levere bedre og mer bærekraftige tjenester.

    • «Bærekraftig verdiskaping og sirkulærøkonomi»:

      Være en kommune som setter fokus på bærekraftig verdiskaping, grønne forretningsideer, gjenbruk, og som fremmer mulighetene for etableringer og utvikling av næringsliv med en sterk miljøvennlig profil. 


BYGG OG ANLEGG:

For å gjøre det tydeligere at bruk og gjenbruk av eldre bygg og kulturminner er en del av løsningen, ber vi om at en gjør mindre tillegg i følgende delmål og sånn gjør vi det på side 19:

    • «Reduksjon i utslipp fra nybygg»:

      Dette punktet bør settes lengre ned blant delmålene da der finnes mange viktige tiltak en bør tenke på før en vurderer å bygge nytt. Forøvrig ønskes følgende tillegg:

      Godt vedlikehold og gjenbruk av eldre bygg skal prioriteres foran nybygg.  Alle offentlige nybygg og store hovedombygginger skal ha en sterk miljøprofil som går ut over standardkravene i tek-forskrifter. Der det er mulig og andre hensyn som kulturmiljøverdier ikke har prioritet skal det vurderes solceller eller andre energiproduserende tiltak med nullutslippsbygg eller plusshus som mål.

    • «Energiforbruket fra eksisterende bygningsmasse skal reduseres»:

      Eksisterende bygningsmasse skal optimaliseres for å redusere energiforbruket, og materialvalg og arbeidsprosessen skal ha en sterk miljøprofil. Der det er mulig og andre hensyn som kulturmiljøverdier ikke har prioritet skal det vurderes solceller eller andre energiproduserende tiltak ved ombygging. 

    • «Kommunen skal sikre optimal bruk av bygg i eget eie, og selge bygg som ikke er i bruk»:

      Det skal legges til rette for høy grad av sambruk, flerbruk, godt vedlikehold og ombruk på tvers og internt i kommunen og sivilsamfunnet. 

    • «Bidra til økt kompetanse om klima- og miljøvennlige løsninger blant lokale entreprenører og håndverkere»:

      Vi skal legge til rette for kunnskapsheving om klima- og miljøvennlige løsninger, blant annet gjennom å legge til rette for samarbeid og kunnskapsnettverk for bransjen, samt utsending av kunnskapshevende informasjon til huseiere gjennom altinn.no. I utbyggingsavtaler skal det settes krav til bruk av miljøvennlige og kortreiste materialer, miljøvennlige moderne byggemetoder og energiløsninger inngå. I hensynssoner for bevaring skal det settes krav til istandsetting- og reparasjonskompetanse..

      Det er viktig at man ikke ekskluderer tradisjonelle og miljøvennlige håndverksmetoder/byggemetoder, ved å skrive «moderne». Vi er heller ikke kjent med at moderne byggemetoder er mer miljøvennlige enn de tradisjonelle. Bruk av de som kan tradisjonelt håndverk bidrar også til å ta vare på og videreføre den immaterielle kulturarven.

      Her er forslag til dokumenter som kan være aktuelle for økt kunnskapsheving og som kanskje også kunne vært aktuelt å lagt ut på kommunens nettside under «Plan, bygg og eiendom» eller på annet vis delt med utbyggere og huseiere:

    • «Økt grad av gjenbruk av utstyr og materialer i egne byggeprosjekter»:

      Ved kontrahering av leverandører, eller der kommunen selv gjennomfører byggeprosjekter skal det alltid være fokus på sirkulærøkonomi eller som et minimum undersøkes om det finnes gjenvinnbare materialer som kan brukes. Alle bygg skal legge vekt på bruk av kortreiste materialer som kan gjenvinnes og brukes på nytt i andre prosjekter. Det skal settes krav til avfallsminimering ved kommunale byggeprosjekter. 

    • «Ta vare på, og utvikle hele kommunens historiske bebyggelse og Risør sentrum som et attraktive områder med en historisk og klimavennlig bebyggelse».

      Gjennom samarbeid med vårt lokale bygningsvernsenter, og med kompetanseheving av huseiere, håndverkere, politikere og forvaltning skal vi ta vare hele kommunens historiske bebyggelse og Risør sentrum, og fremme disse som viktig virkemiddel for lagring av CO2. 

NATURMANGFOLD:

For å gjøre det tydeligere at bruk og gjenbruk av eldre bygg og kulturmiljøer er en del av løsningen, ber vi om at en gjør mindre tillegg i følgende delmål og sånn gjør vi det på side 20:

    • «En streng prioritering på gjenbruk av eksisterende nedbygd areal»:

      Ved forslag til reguleringsplaner og byggesaker skal Risør kommune prioritere ombygging og transformasjon, for så langt det lar seg gjøre unngå å tillate utbygging i urørt natur og innenfor strandsonen.

    • «Unngå nedbygging av verdifulle naturarealer, for eksempel skog og myr»:

      Vi skal konsentrere utviklingen rundt byen- og tettstedene i kommunene. Minimum 90% av oppføring av nye boliger skal skje innenfor eksisterende sentrum og lokalsentre. Man skal motivere eiere av tomme eiendommer til å overdra sine eiendommer til nye eiere som kan gi eiendommene en ny aktiv bruk og bidra til å åpne opp kulturlandskapet der det er aktuelt. Gamle reguleringsplaner revideres dersom man ser de vil medføre nedbygging av verdifulle naturarealer.

    • «Forvalte og ivareta områder med viktige naturverdier»:

      Oppfordre og stimulere til vern, skjøtsel og restaurering av kulturlandskap, viktige naturtyper og naturverdier. Bruke nasjonale og regionale tilskuddsordninger. Forvalte og ivareta egne eiendommer som har viktige naturverdier, som for eksempel myr, kystlynghei, styvingstre, slåttemark, og gamle veifar.

AREALPLANLEGGING:

For å gjøre det tydeligere at bruk og gjenbruk av eldre bygg og kulturminner er en del av løsningen, ber vi om at en gjør mindre tillegg i følgende delmål og sånn gjør vi det på side 22:

    • «Redusere transportbehov, og utvikle mer attraktive bo-områder»:

      Boområder med god tilgjengelighet til kollektivtilbud, butikk, skole, og idrett/fysisk aktivitet skal prioriteres i kommuneplaner, reguleringsplaner og byggesaker. Gjenbruk av allerede nedbygde areal og tomme bygg skal prioriteres.

      I kommunens egne bo- og byggeprosjekter skal transportbehov og arealbruk vektes tungt. 

    • «Mer bruk av grønne tak, blågrønne strukturer og andre løsninger som integrerer natur i bebygde områder»:

      I plan- og byggesaker skal kommunen aktivt benytte og kombinere arealformål, hensynssoner, bestemmelser og retningslinjer for å ivareta en god grøntstruktur i samarbeid med lokal byggeskikk. 

INNKJØP: 

For å gjøre det tydeligere at bruk av kortreiste håndverkstjenester en del av løsningen, ber vi om at en gjør mindre tillegg i følgende delmål og sånn gjør vi det på side 25:

    • «Redusere klimagassutslipp der kommunen er kjøper av større byggeprosjekter»:

      Vi skal alltid ha mål om utslippsfri / fossilfri byggeplass, og vi skal prioritere kjøp av kortreiste håndverkstjenester. For tjenester i historiske bygningsmiljø som Risør sentrum skal det settes krav til istandsetting- og reparasjonskompetanse. 

Har dere spørsmål i forbindelse med vårt høringssvar så ta bare kontakt.

Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Margit J. Realfsen
Styremedlem


KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Forrige
Forrige

Høringsuttalelse til kommuneplanens arealdel i Tvedestrand kommune 2023-2033.

Neste
Neste

Spør politikerne om kulturminner!