Høringssvar: Ønskede nybygg ved historiske Stuenes gård i Arendal må underordne seg og tilpasses godt, samt at god matjord må sikres.

Merknader til varsel om oppstart av detaljregulering - Stuenes gård.

Det vises til deres brev av 24. mars 2022 med varsel om oppstart av detaljregulering for Stuenes gård i Arendal kommune. Fortidsminneforeningen har forståelse for økt fortetting og at forholdene legges til rette flere bofelleskap for personer med nedsatt funksjonsevne, men ønsker en godt gjennomtenkt og tilpasset regulering som vil gi området økt positivitet der bevaring av områdets identitet sikrer kvalitetene og sikrer eventuell fremtidig gjenbruk til vanlige boliger. Vi ønsker derfor å bidra til dette gjennom våre merknader i saken her.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, kjempe for at verdifulle kulturminner og kulturmiljøer skal bli ivaretatt ved å engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Oppstartsvarselet sier at formålet med planarbeidet er at Arendal Eiendom KF har ønske om å regulere deler av eiendommen gnr. 42 bnr. 2, «Stuenes Gård». Arealet som ønskes regulert omfatter kun området som er avsatt til boligformål i kommuneplanen. Kommunen har et sterkt behov for flere bofelleskap for personer med nedsatt funksjonsevne og formålet med planen er å legge til rette for helhetsbemannede boliger til bofelleskap med ansattbase. Eksisterende våningshus på tomten har i dag dagtilbud for samme brukergruppe det planlegges boliger til.  

I referat fra oppstartsmøte nevnes viktigheten av god tilpasning til våningshuset på Stuenes Gård fra 1792 og som er Sefrak registrert. 

Tiltakshaver er Arendal Eiendom KF, mens planforslaget er utarbeidet av Asplan Viak AS.

RAMMEVERK:

Planområdet som ønskes regulert ligger i kommuneplanen for Arendal kommune innenfor område avsatt til fremtidig boligbebyggelse (B89). Hele området sør for gaten «Skolebakken» ligger innenfor hensynssone for bevaring (H_570) og planområdet er videre regulert med formål som landbruksområde. Videre ligger den vestlige delen innenfor 100 meters belte. Som nevnt i planinitiativet er eksisterende bygg og kulturminne, Sefrak registrert grunnet sine fantastiske alderskvaliteter og historie. 

At området er regulert som hensynssone for bevaring må tillegges stor vekt i det videre arbeidet og vi mener derfor at en på grunn av dette også må følge opp faglige anbefalinger og føringer fra nasjonalt hold. 

I Stortingsmelding Meld.St. 16 (2019-2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken så angis det flere sentrale forutsetninger for bærekraftig utvikling av kulturmiljøer i byer og tettsteder, blant annet:

By- og stedsutvikling er en del av løsningen for en bærekraftig utvikling, hvor det er viktig å styrke innsatsen for å verne om og sikre verdens kultur- og naturarv. 

Byer og steder skal være lesbare, være gode å leve i og ha omgivelser som bidrar til høy livskvalitet.

Langsiktig og bærekraftig forvaltning av de historiske bymiljøene gjør at de bevarer sitt særpreg og oppleves som attraktive bomiljøer.

I Strategi for småbyer og større tettsteder som regionale kraftsentre (Kommunal- og moderniseringsdepartementet, juni 2021) fremhever regjeringen at bærekraftige småbyer og tettsteder vil gjøre hele regionen attraktiv for befolkningen, næringsliv og besøkende.

Riksantikvaren sier blant annet i «Riksantikvarens strategi og faglige anbefalinger for by- og stedsutvikling» fra 2021 følgende:

Kulturmiljø er en ressurs i samfunnsutviklingen. Ikke minst er ombruk og gjenbruk av eksisterende bygninger - gamle og ikke fullt så gamle - et viktig ledd i arbeidet med å få ned klimagassutslippene raskt. 

I helhetlige og homogene kulturmiljøer av nasjonal og regional interesse bør kulturmiljøene behandles som en helhet hvor nye tiltak innordner ser eksisterende bebyggelse og viderefører kulturmiljøets historiske egenart og særpreg. 

Nye tiltak bør gjennomføres med respekt for kulturhistoriske bygninger, bygningsmiljøer, gater og byrom, og bidra til å ivareta og videreføre det kulturhistoriske særpreget.

I enhetelige / homogene kulturmiljøer bør kontrasterende utforming og uttrykk unngås. 

Verneverdige bygninger og originale bygningsdeler er viktige elementer i et helhetlig bygnings- og gatemiljø og bør søkes bevart. Ved nødvendig fornyelse bør nye bygningselementer tilpasses strøkets eller den enkelte bygningens historiske karakter. 

Visuelle sammenhenger mellom bymiljø og landskap er viktig. Dette gjelder blant annet forholdet mellom by og sjø, siktlinjer mellom viktige historiske bygg og utsyn fra viktig ståsteder. 

Historiske hager, byparker, trerekken, alleer og gamle trær utgjør viktige deler av bylandskapet og bygningsmiljøet, og bør ivaretas. 

Gjennom reguleringsplaner bør tilpasset, god arkitektur, gode visuelle kvaliteter og hensynet til kulturmiljø og respekt for omgivelsene ivaretas og nedfelles i klare og tydelige reguleringsbestemmelser. 

Bred medvirkning bør vektlegges særskilt i forvaltning og utvikling av kulturmiljø, fordi mange opplever tilhørighet og tilknytning til disse. 

Egenart og særpreg bør ivaretas ved at lokal og regional byggeskikk danner utgangspunkt for ny arkitektur i kulturmiljøer. Nybygg bør være varierte og gjenkjennelige og ikke anonyme og fremmedgjørende. 

Det er viktig at fortetting planlegges og gjennomføres slik at kulturmiljøene ivaretas og kvalitetene som gir levbare byer opprettholdes.

Kommunene er planmyndighet lokalt og skal se til at arealplanlegging og by- og stedsutvikling ivaretar overordnede samfunnsinteresser. Kommunene er ansvarlige for å ivareta og legge til rette for bruk av kulturminner og kulturmiljøer i areal- og samfunnsplanleggingen og i byggesaksbehandlingen.  Både områdeplaner og kommune(del)planer er viktige overordnede styringsredskap som skal legge til rette for hensiktsmessig og bærekraftig utvikling, samtidig som interessene knyttet til kulturmiljøer og historiske bymiljøer blir ivaretatt. Kommunene har hovedansvaret for å identifisere, verdsette og forvalte verneverdige kulturmiljøer i tråd med nasjonale mål, og for å sikre disse gjennom kommunale planvedtak.

VÅRE VURDERINGER & KONKLUSJON:

At Arendal kommune ønsker flere bofelleskap for personer med nedsatt funksjonsevne er positivt og hvis eksisterende bygg settes istand på antikvarisk riktig vis og nye bygg blir plassert og tilpasset riktig innenfor dagens hensynssone for bevaring og planområdet, så støtter vi en slik fortetting og videreutvikling. 

Planområdet ligger også innenfor det vi i Fortidsminneforeningen lokalt vil kalle kulturmiljø «Sørlandskysten». Dette helhetlige kulturmiljøet langs vår felles kyst er utrolig viktig at opprettholdes og videreutvikles på en positiv og godt tilpasset måte, slik at vårt unike særpreg og kulturarv videreføres gjennom unge håndverkere som får bygge dem og videre som et element i å beholde regionens attraktivitet som reiselivsdestinasjon.  

Ovenfor under punktet «Rammeverk» har vi vist til Riksantikvarens faglige føringer og anbefalinger for kulturmiljøer som Stuenes Gård. Disse sier mye og viktigheten av god tilpasning til kulturmiljøet og den historiske bygningsmassen. Vi ønsker derfor å se dette gjennom tydelige rammer i en kommende reguleringsplan som setter klare føringer for hvordan en ny bygningsmasse skal se ut. Ofte er rammene i reguleringsplaner altfor «løse». 

Vi tenker også at det er viktig at det tenkes langsiktig i utformingen av bygningsmassen, slik at bygningsmassen eventuelt senere kan bli gjenbrukt og solgt ut som boliger/annet i et ellers attraktivt område som vi mener kommer til å bli bare enda mer attraktivt i fremtiden. 

Viktig punkter som vi vil ønske å se i en kommende reguleringsplan er:

    • Før igangsettelsestillatelse kan gis til nybygging skal dagens bygg på Stuenes Gård med utvendig fasade og tak settes istand på antikvarisk riktig vis som sikrer viktige detaljer og øker opplevelsesverdien. Gamle foto skal sette grunnlag for arbeid/materialer/utforming/fargevalg.

    • Ny bygningsmasse skal underordne seg dagens bygg på Stuenes Gård.

    • Ny bygningsmasse skal plasseres innenfor områder som ikke tar ut produktiv matjord hverken i dag eller for fremtidig beredskap. Disse områdene har tatt generasjoner å bygge opp og fremtidige generasjoner kan få bruk for dem igjen.

    • Ny bygningsmasse skal i arkitektonisk utforming, høyder, materialvalg og fargevalg tilpasses den historiske bygningsmassen i nabolaget. Ny bygningsmasse skal ha saltak.

    • Man bør i størst mulig grad sikre at det brukes materialer og håndverkere fra regionen, eller innenfor Norges grenser. Der finnes gode materialer regionalt og det er viktig at håndverksteknikker videreføres til unge håndverkere i regionen.

Tiltakshaver Arendal kommune er en særdeles viktig ressurs og forvalter på vegne av alle sine beboere. Tiltakshaver styrer hva andre kan få muligheten til å foreta seg innenfor kommunen, og har derfor også et særdeles stort samfunnsansvar for hva de selv foretar seg. Som et forbilde vil det skape uønskede ringvirkninger om kommunen gir seg selv muligheten til å ikke ta godt nok hensyn til denne hensynssonen med tanke på en godt tilpasset utforming av nye bygg.

Å vite hvordan man skal gjøre det riktig i gamle bygningsmiljøer er ikke alltid enkelt, men fra nasjonalt nivå har man altså gått bort fra de store kontrastene til å mer tilpasse og underordne seg eksiterende arkitektur/kulturminner. Erfaringer viser at det er viktig at tiltakshaver deltar aktivt og stiller krav til utformingen og material- og fargevalg ovenfor arkitektene som lager sine forslag.

Planområdet ligger innenfor kommunens egen bevaringssone.  Riksantikvarens har laget gode faglige og overordnede strategier for hvordan de ønsker nye tiltak skal tilpasse seg viktige kulturmiljøer slik som planområdet.

Vi ber om at våre punkter blir tatt med videre i prosessen og legges til i kommende reguleringsplan.

Vi ønsker Arendal kommune lykke til videre i arbeidet med å utvikle nye og godt tilpassede boliger for bofelleskap for personer med nedsatt funksjonsevne. Arendal og Sørlandskysten er fortsatt et fantastisk flott sted, men for hvert bygg som enten forfaller eller bygg som ikke er tilpasset området, så vil også Arendal miste en del av sin historie og særpreg, som vi tilslutt mener vil påvirke kommunen negativt. 

Til slutt vil vi takke dere for at vi har blitt tatt med i høringslisten og ber om at vi får fortsette å bli høringsinstans i denne saken, frem til endelig skisser er avgjort.

 

Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder


KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjonen for kulturminnevern og kulturturisme
- Arendal kommune
- Avisen «Agderposten»
- Avisen «Molandsposten»
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling.

Forrige
Forrige

Vindusrestaureringskurs på Gamle Lyngør skole.

Neste
Neste

Krags gate 54 - Vår klage ble nesten tatt til følge, men flertallet blant politikerne i Risør tok den ikke til følge.