Høringssvar - Varsel om oppstart av planarbeid for Waglesgårdveien 11, Arendal.

Vi sendte i dag inn følgende leserinnlegg i forbindelse med varsel om oppstart av planarbeid for Waglesgårdveien 11 i Arendal:

Det vises til at vi 29. november 2023 ble varslet av bekymrede naboer i forbindelse med oppstart av planarbeid for Waglesgårdveien 11 i Arendal. Vi har ikke tidligere blitt varslet om saken, selv om høringsfrist ble satt til 9. november 2023. 

Vi i Fortidsminneforeningen ønsker med dette å komme med innspill i saken, og ber om at dette blir tatt med i behandlingen da vi ikke er gjort kjent med saken før nå. Vi ber i den videre prosess om å bli gitt høringsmulighet og varsles elektronisk via altinn.no.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturmiljøvernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedsutvikling, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Vår konklusjon: Fortidsminneforeningen ble for to dager siden gjort kjent med oppstart av planarbeid for Waglegårdveien 11 i Arendal. Selv om høringsfristen er gått ut, ber vi allikevel om at vårt høringssvar tas til behandling i det videre arbeid. Planområdet består av et uregistrert kulturmiljø bestående av et småbruk med to bygg. Selv om kulturminnene er uregistrerte må de allikevel anses å ha en verdi. Vi ber om at disse kulturminnene bevares, settes istand og gis en ny bruk, og at det gis rom rundt bygningsmassen slik at småbrukets historie blir lesbar. Ny bebyggelse rundt må tilpasses den historiske bygningsmassen i utforming, volum, målestokk, takform, og material- og fargevalg. Det bes om at det gjøres undersøkelser innenfor planområdet for å kartlegge eventuelle spor etter gruvedriften. Til slutt bes det om at en eventuell ny bebyggelse etableres slik at en sikrer at området fortsatt gir mulighet for offentligheten/nabolaget til å kunne bruke området som et turområde. Disse tingene ber vi om at kommer tydelig frem i plankart og planbestemmelsene for området.

Asplan Viak AS har på oppdrag for Arendal Eiendom KF fått i oppdrag å utarbeide forslag til detaljregulering for Waglesgårdveien 11 i Arendal kommune.

Planinitiativet sier at der ikke finnes registrerte kulturminner, bevaringsverdige bygningsmiljø eller kulturlandskap innenfor planområdet. At der ikke finnes registrerte verdier betyr ikke at der ikke er verdier som må hensyntas. Referat fra oppstartsmøtet bekrefter at de oppmøtte mener der finnes kulturhistoriske interesser knyttet til småbruket.

Planområdet med eiendom synes å være skilt ut i 1897. Vi har ikke klart å innhente opplysninger om bygningenes byggeår, men vurderer dem til å være fra omkring århundreskiftet, som et typisk småbruk i den bynære kommunen Barbu. At bygningsmassen ikke er registrert i Sefrak betyr ikke at kulturmiljøet ikke har verneverdi. Tunet er et kulturmiljø fra nyere tid som for mange oppleves som en viktig del av et tur- og oppvekstmiljø på Steinsås.

Hovedhus med uthus synes å være i relativt god stand, med store muligheter for å kunne bli istandsatt og gis en ny bruk. Planverkene i Arendal er tydelige på at man  ønsker å jobbe mot å nå FN’s bærekraftmål. Blant bærekraftsmålene har man mål 11 og 12, som sier noe om  å styrke innsatsen for å verne om og sikre kultur- og naturarven, samt ansvarlig forbruk og produksjon, som alle er viktige klimatiltak. Forskning fra SINTEF og NIKU er tydelige på at gjenbruk - istedenfor riving av gamle bygg og nybygg er svært gode miljøtiltak. 

Vi ber derfor om at den videre planprosess følger opp kulturmiljøhensynene og blant annet tilbakemeldingen i høringssvar datert 15. november 2023 fra Agder fylkeskommunes kulturminnevernseksjon. Vi støtter deres kommentarer: 

Kulturminner og kulturmiljøer er en ressurs i samfunnsutviklingen. Ikke minst er ombruk og gjenbruk av eksisterende bygninger, både gamle og ikke fullt så gamle, et viktig ledd i arbeidet med å få ned klimagassutslippene raskt. Gjennom Parisavtalen har vi forpliktet oss til å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, og det er påvist at miljøpåvirkningen fra eksisterende bygninger kun er rundt halvparten sammenlignet med nybygg.

Det eldre gårdsanlegget er ikke registrert i SEFRAK-registeret, og er trolig oppført første del av 1900-tallet. Anlegget fremstår som godt bevart, og vi anbefaler å bevare eksisterende gårdsanlegg og innpasse ny bebyggelse med hensyn til dette. Dette for å bevare historien etter gården, ivareta det eksisterende miljøet, og de kvalitetene og grønnstruktur som befinner seg i området. I referatet oppstartsmøtet med kommunen vises det også til eksisterende steingjerder, stier som vi oppfordrer at hensyntas i videre planarbeid. Nybygg må tilpasses omkringliggende bebyggelse med hensyn til utforming, volum, målestokk, material- og fargevalg.

Angående tilpasning bes det om at eventuell ny bebyggelse tilpasses den historiske bygningsmassen med hensyn til utforming, volum, målestokk, takform, og material- og fargevalg. Det bes også om at det gis rom rundt denne bygningsmassen, slik at det også i fremtiden vil være lesbart at det har vært et småbruk her. Det bes videre om at dette tydeliggjøres i planbestemmelsene og plankartet.

Forøvrig var Steinsås gruve som kjent en del av nærmiljøet, og gruven var ikke den eneste i området. Barbu gruve omtales fra dette terrenget. Strukturen i berget fra der Steinsås gruve er åpen (retning sørvest) peker mot dette området. 

Det er aldri utført noen detaljert kartlegging av gruvene eller laget en oversikt over hvordan gruveåpninger er sikret da man satte i gang storstilt boligbygging omkring 1950. 

Derfor bør landskapet undersøkes og dokumenteres av fagkyndige - både med tanke på fremtidig sikkerhet (nye synkehull kan oppstå, berggrunnen under er svekket ved langvarig gruvedrift), og med hensyn til kulturhistoriske verdier knyttet til denne gruvedriften. 

Til slutt takker vi for at dere tar dette høringssvaret med i behandlingen. Vi ber om at vi får bli høringspart i det videre planarbeidet. Har dere spørsmål i forbindelse med vårt høringssvar så ta bare kontakt.

Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder



KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Forrige
Forrige

Frivillighetens Dag, 5. desember.

Neste
Neste

Røykvarslernes dag, 1. desember!