Interiører er verdt å ta vare på.

17. september 1986 kunne Agderposten fortelle om en ny TV-serie om å ta vare på gamle hus og bomiljø og at det ble gjort opptak i Arendal og Lillesand. TV-serien var et samarbeidsprosjekt mellom NRK-Fjernsynet og Fortidsminneforeningen og serien skulle få navnet “Verdt å ta vare på”.

I vårt distrikt besøkte NRK gjennom serien ekteparet Marianne og Kåre Leikanger på Øvre Tyholmen, ekteparet Ragnhild og Tore Drange sitt hus i Nesbakken, samt Else Rønnevig i Lillesand.

Selv om programmet nå er 35 år gammelt er temaene fortsatt like aktuelt, for det er fortsatt en utbredt misforståelse om at eldre hus er dårligere simpelthen bare fordi de er eldre.

“Slik enkelte interiør fremstår tilfredstiller ikke alltid eldre hus kravene vi stiller til tekniske installasjoner, moderne kjøkken, gode bad, og lettvinn rengjøring. Men det er like store muligheter for å få det komfortabelt som i nye hus.

Denne bloggen er fjerde i en serie på fem hvor vi tar et gjensyn med NRK sitt program “Verdt å ta vare på” fra 1987. Vi håper kunnskapen blir delt da vårt samfunn i dag er helt avhengig av et større fokus på å bevare de ressurser vi har, ved å gjenbruke og å reparere - begge svært viktige bidrag for å få ned klimagassutslippene.

Se “Verdt å ta vare på - Interiører”

Klikk på bildet under for å se hele programmet om temaet vinduer, 23 minutter langt:

 

Lær mer om interiører

Hvordan kan en fornye og samtidig ta vare på det gamle?

Jon Brænne fra Riksantikvaren sa i sin tid følgende: “Det er et par ting som er viktig. For det første er det mange som gjør den feilen at når de kjøper et gammelt hus, så river de ut alt som er, ned til beinet rett og slett. Da blir det dyrt, man river bort noe som allerede er et godt grunnlag for videre arbeide. Man tar bort isolering ofte, man fjerner en veldig viktig del av huset, nemlig interiørhistorien og man skaffer seg selv ohorvelig mye ekstraarbeid. En annen ting som man ofte gjør feil, er at man starter på alle steder samtidig, istedenfor å konsentrere seg om et og et rom. Jeg bruker å si, sett på håndbrekket, tenk dere om og bruk tid.”

Har du spørsmål om kyndige tradisjonshåndverkere i distriktet vårt som kan hjelpe med det innvendige arbeidet i ditt hus, ta gjerne kontakt med oss så skal vi gi deg mer informasjon.

Forrige
Forrige

Taket er verdt å ta vare på.

Neste
Neste

Fargebruk og maleteknikker er verdt å ta vare på.