Julehilsen fra Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag

Så er tiden her igjen, julehøytiden nærmer seg med stormskritt og snøen har lagt seg som et teppe over store deler av gamle Aust-Agder fylke. Vi nærmer oss slutten på året, og kan se tilbake på et aktivt og givende år i kulturarvens tjeneste. Et aktivt styre har gjort sitt beste for å løfte kulturmiljøer, kulturminner, tradisjonshåndverkere og den regionale bygningsarven vi er så privilegerte å ha i regionen. Økt medlemskap er gledelig å se og vi håper trenden fortsetter i årene fremover, da behovet for økt fokus på vår regionale kulturarv og gjenbruk av gamle bygg er økende.

Den positive utviklingen vi nå opplever er resultater av frø som er sådd av hele lokallaget gjennom mange år, hvor den viktigste suksessfaktoren utvilsomt er at folk har fått øynene opp for hva kulturarven betyr og at bygningsvern også er godt miljøvern. Takk til alle dere som bidrar til å løfte kulturarven gjennom å ta vare på eget hus, alle dere i forvaltningen, i politikken og alle dere som tar et tak for et kulturminne i dugnadens ånd. Og tusen takk til alle dere tradisjonshåndverkere som har tatt et bevist valg ved å videreføre viktige tradisjoner og som gjør det mulig for alle oss andre å holde vedlike og redde kulturminner. Og tusen takk til alle dere som deler flotte bilder på nettet fra unike kulturminner og kulturmiljøer i regionen med et smil, og tusen takk til alle dere som bruker vår regions fantastiske kulturminner. Det er dere som gjør Aust-Agders kulturarv unik og full av opplevelser, og til ei reise som berører både lokale og tilreisende!

Vi står også på terskelen til et nytt og ubrukt år. Det nye året blir viktig, for fokuset på økt gjenbruk av de ressurser og de gamle bygg som allerede er bygget må løftes enda mer og vi er avhengige av at flere hever sin stemme. Ønsker regionen å fremstå som særegne og mer attraktive må fokuset på å bevare og videreføre den bygningsarven vi har inn i nye prosjekter også økes, dette trenger ikke å gå ut over de økonomiske rammer og kan enkelt gjøres gjennom tydelige rammer i kommuneplaner og andre planverk - men det krever oppmerksomhet, bevissthet, og vi har alle et ansvar for å nå slike mål.

Vi opplever at noen av frøene som er sådd tilbake i tid plutselig springer ut i spennende vekster vi ikke så komme, og som beriker arbeidet og bidrar til ytterligere utvikling og bredere forståelse av hva kulturarven betyr for oss. Dette gjør at vi er forventningsfulle og spente på det nye året, og vi ser virkelig fram til å gå inn i dette sammen med dere alle.
 

Vi ønsker dere ei fredfull julehøytid, og et meningsfylt og framgangsrikt nytt år!

Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder


Stor oppmerksomhet rundt kulturarven i gamle Aust-Agder

Det har vært stor interesse for kulturarven i media, og for 2022 er vi snart oppe i 90 mediesaker med omtale av Fortidsminneforeningen lokalt. Dette er artikler aller mest i lokale og regionale aviser, men også i nasjonalt medium - om saker som gleder og bekymrer. Vi må fortsette å fortelle om alle saker som bekymrer og alle saker som gleder oss i kulturarven. Viktigheten av gjenbruk og videreføring av materielle og immaterielle tradisjoner er viktig.

At kulturarv og kulturminnevern engasjerer er det ingen tvil om, det er viktig å skape diskusjoner og kun på denne måten kan vi bli bedre på det vi gjør og bedre på å skape en forståelse for hvorfor bevaring og gjenbruk av kulturarven er så viktig - Vi gleder oss derfor til å lese mer om kulturarven i året som kommer!

 

God jul og godt nyttår!

Forrige
Forrige

Leserinnlegg: Portas forslag kan ikke karakteriseres som noe annet enn et rent overgrep.

Neste
Neste

Hva driver Fortidsminneforeningen med?