Tenk utenfor BOKSEN!

Vi har fått inn følgende leserinnlegg fra Else Rønnevig. Dette er et debattinnlegg som først stod på trykk i Lillesands-Posten. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger:

Hvem bygget den vakre byen vår? Hvordan verner vi den?

Mens vi venter på svar fra Statsforvalteren når det gjelder de ulovlige fasadeendringene i Strandgata 10, og hva det endelige resultatet blir for Lillesands Sparebanks nybygg, har jeg noen tanker og ønsker jeg gjerne vil dele med dere.

NB!

Hva med bankboksen og Riksantikvarens håndtering av saken? Håper inderlig at saken blir utsatt slik at politikerne får den tiden som trengs for å ta kloke valg. Valg som etter min mening kunne vært avgjort for lengst dersom ledelsen i banken hadde engasjert en arkitekt med interesse og talent for tilpassing.

Mens vi venter på gode løsninger utfordrer jeg herved Lillesand by- og sjøfartsmuseum og Lillesand håndverkerforening. Mitt store ønske er at dere sammen setter fokus på og synliggjør byens og uthavnenes HÅNDVERKSARV. Hvem var håndverkerne på 17 og 1800-tallet?

  • Hvor fikk de inspirasjonen fra?

  • Navn på de mest kjente håndverkerne og husene de bygget?

  • Hvem lagde de vakre inngangsdørene?

  • Hvem lagde de vakre trappene med smijerns rekkverk?

  • Hvem var kjent for å lage beste innendørs trapper?

  • Hvor kom tradisjonen fra med messingkuler på rekkverk?

  • Hvor og hvem laget vinduene til alle bygningene?

  • Hvem lagde de engelske skyvevinduene, eller ble de importert?

  • Hvor kom taksteinene fra?

  • Hva med de vakre gamle gatelyktene, hvor kom disse fra og hvor ble de av?

Hva tror dere håndverkerne fra 17 og 1800 tallet som utformet og bygget byen og uthavnene ville sagt om måten deres byggverk blir behandlet/ombygget og vedlikeholdt? En ting er sikkert og det er at når jeg går i byen og ser meg rundt så jubler jeg når jeg ser forbilledlige reparasjoner utført av håndverkere med rett kompetanse. Dessverre ser jeg litt for mye av det motsatte – her må det gjøres en innsats. I mange år har jeg ønsket at håndverkerne som skal jobbe innenfor vernesonene må ha et sertifikat – være godkjent for en så viktig jobb.

Ikke glem at feil utførelse ved istandsetting senker verdien på de gamle bygningene. Våkne huseiere er viktig å ha med på laget, men den som skal utføre jobben – håndverkeren har det største ansvaret. Vedkommende har også plikt til å følge kravene i Lillesands Formingsveileder. Bare slik kan bygningsarven i Lillesand bevares for oss i dag og kommende generasjoner. Vi ønsker vel å ta vare på verdiene, ikke sitte ribbet tilbake fordi vi lot oss blende av lettvinte løsninger og «gode tilbud»

Til politikerne

Er du en av politikerne som skal ta valg når det gjelder vern så ber jeg deg og alle politikere i byen om å bli kjent med Lillesands historie via de 2 bindene som professor i historie og forfatter Berit Eide Johnsen har skrevet. De kan kjøpes i Lillesand Sparebank eller leies på biblioteket. Lokalkunnskap er særdeles viktig når kloke valg skal gjøres. Lykke til!

Til elever og lærere!

Oppgavene som elevene ved 10. klasse ved Lillesand ungdomsskole nettopp har utført synes jeg var en fin måte å bli kjent med eget hjemsted på. Jeg håper at Formingsveilederen var et av de hjelpemidlene dere ble orientert om når dere skulle komme med ideer til de 5 sentrale stedene i sentrum. Reglene for bevaring av Lillesands historiske sentrum vil alltid ligge der. Dette er vedtatte bestemmelser alle planleggere må ta med i «regnestykket». Blir dette gjort på en respektfull og gjennomtenkt måte og fulgt opp av ansvarlige representanter blir alle vinnere.

TENK utenfor BOKSEN!

Til beslutningstakerne i Lillesands Sparebank, dere har alle muligheter til å komme i mål med nybygget på beste måte. Økonomien er god, tilbygget kan ikke ligge mer i sentrum enn dette. Ved gode valg vil dere glede Lillesands befolkning i dag og i generasjoner som kommer, kunder og innbyggere som dere opp gjennom årene og kanskje spesielt de 3 siste årene raust har gitt tilskudd til. Jeg har selv vært så heldig å motta tilskudd på 25.000 til min siste bok VERN gjennom BRUK. En bok som handler om å eie og utvikle til dagens bruk et fredet hus. Det er naturlig nok ikke lett å kritisere den man har mottatt gave fra, det føler jeg og helt sikkert flere enn meg.

Jeg har en bønn til Lillesands Sparebank og arkitekten. Snu møneretningen på bygningen med boksen. Fjern den jålete BOKSEN, den forringer, det dere ønsker å bidra positivt med i Lillesand sentrum. Fokuser heller på byens fantastiske håndverkstradisjon, la hovedinngangsdøren bli historiefortellende visitt kort. Lag byens vakreste dør med portal. Håndverksdetaljer som speiler seilskutetidens byggekunst. Anker, tauverk, bølger mm. Døren kan enten lages i eik eller seinvokst furu og males i en vakker historisk farge.

Legge pengene i DØREN, ikke i BOKSEN!

Lykke til!

Else Sprossa Rønnevig

Foto: Carl Christian Engstad

Forrige
Forrige

Riksantikvaren anbefalte aldri «boksen».

Neste
Neste

Vi snakker om Lillesand by - Er da “I tilstrekkelig grad” virkelig godt nok?