Risørs identitet på spill.

Det vises til det såkalte «Risørtaket» eller Rema 1000 sitt lokale i Krags gate 54 - av mange kalt inngangsporten til Trehusbyen Risør. Saken har vært debattert mange ganger og folk flest lokalt er godt kjent med hva som har skjedd gjennom årene og hvor man står i dag.  

Denne uken har Aust-Agder Blad skrevet et par saker om at utviklerne av Krags gate 54 har kommet med nye planer for nybygde leiligheter over Rema 1000 butikken i løpet av 2022, og samtidig at de ønsket utsettelse på kravet om byggeoppstart innen august i år. 

Fortidsminneforeningen, lokallag Aust-Agder kommenterte et av facebook innleggene på Aust-Agder Blad sin side 1. juni, og vi ble mildt sagt svært positivt overrasket over den overveldende tilbakemeldingen vi fikk fra AAB sine lesere. Vi må åpenbart ha trykket på en vond nerve, og derfor ønsker vi at våre tanker om det som skjer i Krags gate 54 også skal nå ut til resten av offentligheten i Risør og omegn. 

Vår kommentar på facebook til planene i Krags gate 54 og de nye tegningene var som følgende:

«Et veldig trist kapittel i byutviklingen av Trehusbyen Risør som er utrolig vanskelig å ro i land på en god måte, selv for arkitekter som Myraker. Her vet folk flest veldig godt hva som har skjedd, og det håper vi man tar notater og lærdom av, hvis man ønsker at Risør skal forbli en av Norges best bevarte tettsteder. 

Forslaget bør settes på pause, mens en samler gode krefter lokalt, arkitekter, kommuneadministrasjonen og fylkets kulturminnevernseksjon for å gå flere runder med gode og utfordrende diskusjoner om hvordan en håpløs situasjon best kan løses, slik at man til slutt klarer å skape et enda bedre forslag. 

Nå som vi har levd med en firkanta boks som har ønsket oss velkommen til Trehusbyen i et par år, har man tid og råd til å gå et par runder til, før man tar en endelig avgjørelse. Som på Holmen, så vil alle og spesielt Trehusbyen være tjent med det!» 

Målet med kommentaren var å skape debatt om et viktig tema som Trehusbyen burde ta på høyeste alvor. Utifra reaksjonene i vårt innlegg, er veldig mange åpenbart ikke imponert over utviklernes forslag, men mange begynner samtidig å bli lei og ønsker prosjektet ferdigstilt. Men la oss heller gire ned litt og ta ei god tenkepause, slik at vi ikke gjøre vondt til verre, for om man bygger det siste forslaget, vil det treffe Risørs identitet med et nærmest autentisk sentrum hardt i generasjoner fremover.

Man må være spesielt varsom med modernisering og de store volumene i randsonen til slike historiske bysentrum som Risør har, og det er nettopp størrelsesforholdet som er hovedproblemet i det siste forslaget fra Draupner AS. Når forslaget oppleves så brutalt som det gjør blant veldig mange lokale og folk utenfra som elsker Risørs historiske og unike kulturmiljø, så må man være lydhøre, ta dette seriøst og ta en pause.

At folk og vi nå reagerer har nok også mye med erfaringen rundt dagens Rema 1000 bygg som også oppleves brutalt og hvor det føles som at eiendomsutviklerne har fått styre fritt uten noen særlig form for reaksjoner. At de nå kommer med et nytt forslag, kun to måneder før igangsettingen skulle ha startet, tyder på manglende styring og kunnskap om bevaringsverdige tettsteder hos utviklerne, eller et genialt taktisk spill hvor man forsøker å presse igjennom en forhastet beslutning fra Risør kommunes side. Slike erfaringer skaper derfor beklageligvis lite tillit når man vet at Trehusbyen Risør både har nasjonal og internasjonal status som et bevaringsverdig tettsted.

Derfor er det nå utrolig viktig at kommunen tar ledelse og kaller inn utviklerne for en seriøs samtale for å løse denne utfordrende situasjonen. Risør må tørre å stole på seg selv, og å være stolte over det man har i Risør. Folk og bedrifter skal alltid være velkomne til å etabler seg, men det er Risør selv som best kjenner til byens tradisjoner og verdier, og hva en har behov for i byen, og eiendomsutviklere må bli mer vant med å tilpasse seg lokale forhold. 

Skal en klare å løse denne situasjonen på en god måte så må eierne snarest velge å involverer lokale bygningstradisjoner, dens behagelige størrelsesforhold og med sine små vakre særegenheter. I tillegg må de seriøst ta til seg forslag fra gode krefter i lokalbefolkningen om hva byen har behov for, samtidig som arkitekter, kommunens administrasjon og ikke minst fagfolk fra kulturminnevernseksjonen i fylket involveres. Da kan resultatet ikke bare bli overraskende bra, det kan til og med bli lønnsomt. Velger de å ture frem på egen hånd, burde Risør kommune bruke de midlene de har til rådighet ved å sende noen veldig tydelige signaler som vil kjennes på lommeboken. 

Trehusbyen er unik og den blir ikke mindre attraktiv om en tilslutt velger å høre på byens sjel, istedenfor å tillate et press fra ressurssterke eiendomsutviklerne som roper høyt om at deres enkle og kortsiktige løsninger er de eneste lønnsomme løsningene.

Skulle eiendomsutviklerne nå ikke se god nok økonomi i å gjøre som byens sjel ønsker, så vil til slutt  andre det, fordi Trehusbyen er i dag fortsatt unik, og nye ressurssterke utviklere som står nærmere byens sjel vil komme til om kanskje et, to, eller tre år - Det har Trehusbyen allerede erfart i andre prosjekt.

Så kjære Risør, stol på dere selv og byens vakre sjel - Krev at utbygger involverer flere og kommer med flere alternative løsninger, for så å ta mange gode diskusjoner, før man til slutt lander på en god løsning som de aller fleste kan leve veldig godt med i generasjoner fremover. 

Fortidsminneforeningen, Lokallag Aust-Agder
Styret v/Torgrim Landsverk
Leder

Forrige
Forrige

Krags gate 54, Risør.

Neste
Neste

Risikerer å bli revet.