Statsforvalteren omgjør vedtak - Holmen Gård i Gjerstad.

Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag måtte vinteren 2021/2022 klage på et vedtak om oppføring av ny stall ved det viktige kulturmiljøet Holmen Gård i Gjerstad kommune. Saken har også fått bred mediedekning i Aust-Agder Blad.

Saken har tatt mye dugnadsarbeid for Fortidsminneforeningens medlemmer og ble forsøkt løst på flere mulige måter både før og etter at klagen ble sendt inn, dessverre uten hell.

Svaret fra Statsforvalteren kom 27. september 2022 og der skrev de blant følgende:

Gjerstad kommunes vedtak av 16.11.2021 omgjøres under henvisning til begrunnelsen over. Det gis ikke dispensasjon fra arealformålet i reguleringsplanen for oppføring av stall. Klagen tas til følge.

Statsforvalteren peker på at parkeringsplassen ligger umiddelbart inntil det vernede området, Holmen gård. En ny bygning her skal benyttes som ledd i virksomheten på Holmen gård, og vil klart bli oppfattet av omgivelsene som en tilhørende og naturlig del av anlegget. Det er derfor ikke uproblematisk at deler av bebyggelsen plasseres utover parkeringsarealet, nettopp fordi dette arealformålet ikke har tilsvarende rettslig vern, som bebyggelsen innenfor spesialområde bevaring. Vi vil utdype dette i det følgende.

Oppføring av stall i det aktuelle området vil klart innebære en annen bruk av området enn tiltenkt gjennom reguleringsplanen. Reguleringsplanen er vedtatt etter en bred utredningsprosess, hvor alle relevante forhold er vurdert og avveid. Dersom det skal oppføres bygninger til drift av Holmen gård utenfor det vernede området, er det sterke hensyn som taler for at planen bør endres.

en dispensasjon medføre at det tillates bygg i et område som er forutsatt ubebygd. Dette kan være problematisk på generelt grunnlag, men får spesielt betydning i denne saken, ettersom området grenser til et verneverdig bygningsmiljø innenfor spesialområde bevaring. Det er grunn til å anta at behovet for et strengt bygningsvern på det aktuelle området nordøst for eksisterende bebyggelse på Holmen har vært lite, nettopp fordi dette området ble regulert til parkeringsplass, som i utgangspunktet utelukker en videre utvidelse av bebyggelsen på Holmen

gård. Dersom parkeringsformålet fravikes, til fordel for bebyggelsesformål i tilknytning til Holmen gård, vil dette være et svært uheldig og uforutsigbart avvik fra reguleringsplanen. I realiteten tillates da en utvidelse av bebyggelsen på Holmen gård, uten at dette er vurdert i plan, og uten at kommunen har utredet og tatt stilling til hvilken betydning den eksisterende verneverdige bebyggelsen bør ha for ny bebyggelse i tilknytning til virksomheten på Holmen gård. Vi mener dette hensynet gjør seg gjeldende, til tross for at anlegget på Holmen er utbygget i flere omganger, også i senere tid. Det er ikke først og fremst grunnarealet på bakken som har aktualisert bygningsvernet her, men de enkelte verneverdige bygg, og det samlede kulturhistoriske bygningsmiljøet. Vi mener derfor det vil være svært uheldig å tillate en dispensasjon fra det tilliggende parkeringsarealet, ettersom dispensasjonen her samtidig medfører en utvidelse av bygningsmassen på historiske Holmen gård. I en eventuell ny reguleringsprosess kan det foretas en bred vurdering av nødvendig parkeringsomfang, og hvorvidt det aktuelle parkeringsarealet heller bør avsettes til kurs/konferansesenter, spørsmålet om hvor arealomfattende hensynssone bevaring bør være. Det forsterker betenkelighetene ved å dispensere at det omsøkte bygget representerer en byggeskikk som på flere punkter avviker fra de historiske bygningene på stedet og som samtidig blir liggende eksponert mot veien.

Hele vedtaket kan lastes ned og leses her:

At saken måtte ende opp med en klage synes vi er svært leit, men etter veldig mye dugnadsarbeid med forsøk på å komme til en minnelig løsning, så klarte vi ikke å løse saken, noe som resulterte i klagen som ble sendt i januar i år. I sommer ble vi i tillegg kontaktet av tiltakshaver som ønsket at vi trakk klagen, men heller ikke da klarte vi å komme til en minnelig løsning.

Vi er takknemlige for at Statsforvalteren nå har støttet våre argumenter. Det bør ellers nevnes at vi ikke har noe imot at det bygges nye bygg rundt kulturmiljøet på Holmen Gård, men ønsker som tidligere sagt at et nybygg skal tilpasses, at man skal følge de regler som er satt og at man skal lytte til fagkompetansen hos kulturminnevernavdelingen i fylket.

Videre ønsker vi å takke alle som har vist engasjement i saken og gitt oss sine tilbakemeldinger, det viser at kulturmiljøer som dette betyr mye for mange.

Forrige
Forrige

Støtter opp om bedre rammer for kulturarven i forslag til ny arealplanbestemmelser for Arendal kommune.

Neste
Neste

Gir Fortidsminneforeningen støtte i fasadeendrings saken ved Strandhaven.