Fortidsminneforeningen trekker klage - Reguleringsplan for Svinodden/Varmekroken på Strømsbu i Arendal.

Vi har i dag trukket vår klage i forbindelse med reguleringsplan for Svinodden/Varmekroken på Strømsbu i Arendal takket være flott tiltakshaver og konstruktiv dialog som har gitt økt felles forståelse:

Arendal kommune
Postboks 123
4891 Grimstad

Det vises til vår klage datert 20. januar 2024 på vedtak om reguleringsplan for Svinodden-Varmekroken ved Strømsbu og Kittelsbukt i Arendal. 

Etter at klagen ble sendt inn ble vi kontaktet av tiltakshaver AS Assuransegården (Gard) med ønske om å finne en løsning. Selv om vi skulle ønske at planprosessen hadde gitt de svar vi ønsket, er vi nå takknemlige for at tiltakshaver har vist den interesse de har og bryr seg om å følge opp de intensjoner som er gitt for dette kulturmiljøet. 

Det er også gledelig å se at et stort mindretall i Kommuneplanutvalget den 7. februar 2024 viste bekymringer for det vi har påpekt i vår klage.

Vi takker for konstruktiv dialog med AS Assuransegården og vi har derfor kommet til følgende bindene avtale:

Fortidsminneforeningen trekker klagen på følgende vilkår.

      • Gard binder seg til å sikre at bygg / bygningsdeler fra den tidligere vernede bebyggelsen innenfor planområdet tas var på i den grad det er praktisk mulig.
        Det søkes å finne mottakere som ønsker å bruke hele bygg / og eller bygningsdeler til ny bruk der de kulturhistoriske kvalitetene kan komme til rette. Gard vurderer søkere som melder seg.

      • Gard setter tydelige premisser for arkitektkonkurransen der stedstilpasning og kvalitet vektlegges. Konkret må bidragene ta aktivt stilling til hvordan man tilpasser seg stedets identitet. Det vil bli krevd dokumentasjon på hvordan nytt tilbygg vil fremstå fra byfjorden i form av visualiseringer. Juryen skal vurdere skriftlig hvordan bidragene bidrar til å ivareta stedets kvaliteter. Samspill mellom lokal tradisjonell bebyggelse i bakkant og overgang mot Gards eksisterende hovedkontor vil bli tillagt særskilt fokus.

På dette grunnlag trekker vi vår klage datert 20. januar 2024 med den tro og tillit til at tiltakshaver vil få til en god stedstilpasning til den historiske bebyggelsen rundt. Vi ser frem til et godt samarbeid med tiltakshaver, kommune og eventuelt andre frem til endelige skisser er vedtatt, og vi håper dette kan bli et forbilledlig eksempel på hvordan interessekonflikter kan løses på en god måte uten unødvendig bruk av samfunnets  ressurser.

Vi ber om at dette dokumentet og vedlagt signert avtale vedlegges plansakens dokumenter, og tas opp når det søkes om rammetillatelse. Vi ber også om at Bystyret som nå slipper å ta stilling til vår klage blir kjent med dette brevet og denne konstruktive løsningen mellom AS Assuransegården og Fortidsminneforeningen.

Tusen takk! 

Beste hilsen,

Fortidsminneforeningen, Agder avdeling
Styret v/Karl Ragnar Gjertsen
Styreleder

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Kopi:

  • Statsforvalteren i Agder.

  • Agder fylkeskommune, kulturminnevernseksjonen.

  • Riksantikvaren.

  • AS Assuransegården.

Forrige
Forrige

Se nøye! Er dette lokal byggeskikk i Lillesand?

Neste
Neste

Høringssvar til oppstart av detaljregulering for Molland, Grimstad kommune.