Flott dag hos prisvinner Ingrid Kristin Aarhus i Gjerstad.

Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag arrangerte lørdag 23. juli 2022 et felles arrangement med Ingrid Kristin Aarhus som i år vant Gjerstad kommunes Vernepris for 2022.

I forbindelse med prisutdelingen den 12. juni ble de sagt følgende fra Varaordfører Steinar Pedersen:

Ingrid Kristin Aarhus har gjennom en årrekke samvittighetsfullt tatt vare på og restaurert Banevokterboligen med eget mindre uthus i samme stil, som opprinnelig var knyttet til Gjerstad stasjon. Ved nennsomt vedlikehold, restaurering og tilbakeføring, har Aarhus ivaretatt viktige kulturminner i Gjerstad som også er en del av jernbanehistorien i kommunen.

Hun har med entusiasme og formidlingsglede tatt vare på bygningene og deler sjenerøst ved å slippe folk inn for å se interiørene. Bygningene har nylig også vært avbildet med egen større reportasje i fagbladet Norske Hjem som skriver om restaureringsprosjekter i Norge. At Aarhus ble presentert her, gjenspeiler nettopp at hun har restaurert bygningene på en pietetsfull og faglig korrekt måte.

Hennes estetiske sans og respekt for kulturhistorien, gjør henne til et godt forbilde for andre som vil restaurere sine hus på riktig antikvarisk måte.

Banevokterboligen og uthuset er tegnet av jernbanearkitektene Gudmund Hoel (1877-1956) og hans assistent Bjarne Friis Baastad (1886-1980) som sammen arbeidet ved NSBs eget arkitektkontor. De tegnet en rekke av NSBs bygninger da de ulike landsdelsbanene ble anlagt. Bygningene er tegnet på slutten av 1920-tallet og sto ferdig da Sørlandsbanen åpnet i 1935.

Bygningene til Aarhus har nyklassisistisk stil, og er utført som enkle saltaksbygninger med reisverk og stående panel. Bygningene har bevart mange av sine fine detaljer og original fargebruk i rød veggfarge med hvite sprossevinduer i klassisistisk stil. Solmotivet som går igjen i dørmotivene, er også typiske for nyklassisismen.

Nærmere 40 gjester hadde stilt opp på denne flotte sommerdagen, lørdag 23. juli. Styreleder i Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag, Torgrim Landsverk, åpnet arrangementet og fortalte raskt om den frivillige organisasjonen Fortidsminneforeningen, og videre om Gjerstad kommunes Vernepris som kommunen i godt samarbeid med Østre Agder Sparebank og Gjerstad Historielag har gjort om til en ettertraktet pris. At det var nettopp Aarhus som ble kommunens prisvinner var Fortidsminneforeningens representanter fullt enige i at var et riktig valg.

Før verten Ingrid Kristin Aarhus fikk ordet overrakte foreningen over en signert bok fra Else “Sprossa” Rønnevig og en t-skjorte.

“Dette er jo like gøy som å motta prisen” startet verten med, før hun begynte å fortelle om prosessen med kjøp av stedet og istandsettingen. For henne var det fra dag en veldig viktig at hun ikke endret på byggets integritet ved å bytte ut detaljer som var en del av banevokterboligen, tegnet av arkitekt Gudmund Hoel på 1920-tallet.

Det som egentlig skulle være en enkel servering var en helt fantastisk bevertning, med ertesuppe, munker, Gjerstadlefser, kaker, vann og kaffe, servert på gamle porselenstallerkener og krus. Der var folk i alle aldre, fra 4 til 90 år, og folk fra Grimstad til Seljord, samt at en journalist fra Aust-Agder Blad stilte også opp. Alt i alt en veldig hyggelig ettermiddag.

Vi takker Ingrid Kristin for at vi fikk holde dette flotte arrangementet sammen og at så mange interesserte stilte opp, både med sin deltakelse, men også med mange interessante spørsmål.

Tusen takk også til Agder fylkeskommune som i år har gitt oss arrangementsstøtte.

Forrige
Forrige

Fargeundersøkelse av trehus i Aust- og Vest-Agder

Neste
Neste

Intervju med en tradisjonshåndverker - Møt trebåtbygger Lars Grønvold.