Fylkespolitikerne sender Storgaten 19 saken i Farsund til Riksantikvaren.

Fylkesutvalget i Agder fylkeskommune har - til vår store overraskelse - vedtatt å ikke påklage Farsund kommunes rivningsvedtak for Storgaten 19, men oversender saken til Riksantikvaren. Dette er selvfølgelig overraskende, først og fremst fordi fylkeskommunen er tillagt et stort ansvar for kulturminnevern - og kommunens argumentasjon for riving er svakt fundert.

Storgaten 19 ligger innenfor et område som på nasjonalt plan er definert som NB!-områder der kulturminnevern skal gis høyeste prioritering. En 25 år gammel reguleringsplan må da vike, særlig når dette ikke gjelder viktigere ting enn noen parkeringsplasser som det ifølge folk i Farsund ikke er behov for.

Det er også et faktum at kommunen har levert søknad om å rive Storgaten 19 fordi bygningen er i dårlig stand og en fare for omgivelsene - og dette var noe alle som deltok i fylkeskommunens befaring kunne se ikke var i overensstemmelse med virkeligheten. Det er overraskende at våre folkevalgte politikere i Agder ikke klarte å ta hensyn til disse klare realitetene! 

Nå stoler vi på at saken får en god og korrekt behandling hos Riksantikvaren. Fortidsminneforeningen vil fra sentralt hold ta kontakt med både Farsund kommune og Riksantikvaren for å hjelpe til med å finne en god løsning på denne saken. 

I Farsunds sentrum med bygårder i sveitserstil og et sammenhengende kulturmiljø vil det bli ett stort tomrom om Storgaten 19 forsvinner. Det er ganske enkelt en umistelig bygning! 


Fortidsminneforeningen, Agder avdeling
v/Karl Ragnar Gjertsen 
Styreleder

Forrige
Forrige

Reguleringsplan påklages - Natvigveien 156, Arendal.

Neste
Neste

Årsmøte 2023 - Takket for super innsats og nye ønsket velkommen.