Reguleringsplan påklages - Natvigveien 156, Arendal.

Natvigveien 156 i Arendal ligger innenfor hensynssone bevaring H_570, hvor det skal tas spesielle hensyn. Arendal har et planverk som setter kommunens bevaringsverdige områder høyt på dags- orden. Istedenfor å følge opp disse har man lagt opp til et prosjekt som fremstår stedsfremmed og i kontrast til den bygningsmassen man har en intensjon om og et planverk for å kunne følge opp. Fra nasjonalt hold er det for lengst slutt på ønsket om prosjekter som står i kontrast, til mer å tilpasse seg stedlig bygningsarv. Det synes også som at omsøkt reguleringsplan overstyrer og «spiser opp» fra område for hensynssone bevaring (H_570) med sine egne bestemmelser som svekker kulturmiljøverdiene i hensynssonen, noe vi anser som en svært uheldig utvikling.

Vi er ikke i mot at det skal bygges noe innenfor planområdet, men det er ikke det denne saken dreier seg om. Saken dreier seg om å være tro mot og gi forutsigbarhet til viktige kulturmiljøer som samfunnet og lokaldemokratiet ønsker at skal bevares. Å bryte med de intensjoner og ram- mer som foreligger er indirekte en undergraving av kulturmiljøverdiene, noe vi ikke kan se at noen vil være tjent med i lengden. Om intensjonene og bestemmelsene overprøves gang etter gang, mener vi i Fortidsminneforeningen at det vil kunne skapes en uønsket presedens som hverken saksbehandlere eller politikerne vil ha mulighet til å stå i mot i fremtiden, selv om ønsket måtte være å følge planverket.

Hvorfor reguleringsplanens planbeskrivelse og planbestemmelser ikke gjenspeiler hensynet som skal tas ovenfor slike kulturmiljø vet vi ikke, men det må ha vært et «arbeidsuhell» fordi intensjonene og rammene innenfor hensynssoner for bevaring er tydelige i forhold til at man ønsker å bevare og videreføre den særegne tradisjonelle bygningsarven innenfor hensynssoner som dette. Merknader i planprosessen har også poengtert dette, uten at det er hensyntatt eller drøf- tet adekvat.

Derfor er det leit at tiltakshaver har satt seg selv i en posisjon som nå skaper denne interesse- konflikten med sitt stedsfremmede prosjekt. Hadde man fulgt opp intensjonene og bestemmel- sene for området ville denne saken ikke blitt en konfliktsak.

Etter loven skal fordelene med tiltak være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. Slik vi ser det er ulempene for dette viktige kulturmiljøet betydelig større enn fordelene, og kommunen har her vesentlig tilsidesatt hensynet til kulturmiljøet som her skulle vært gitt ekstra hensyn.

Fortidsminneforeningen har derfor ikke annet valg enn å påklage saken og vi ber om at Arendal kommunes politikere tar klagen til følge ved å rette opp i planbestemmelsene slik at nybyggene får en god tilpasning der den særegne bygningsarven videreføres. Hvis dette ikke er en ønskelig løsning ber vi om at Statsforvalteren i Agder tar saken til behandling og omgjør omsøkt regule- ringsplan for Natvigveien 156.

Frem til saken er endelig avgjort ber vi om at omsøkt tiltak gis oppsettende virkning jf. forvalt- ningsloven §42.

Forrige
Forrige

Merknader til off.ettersyn - revidert planforslag for Tangen allé 36-39, Arendal

Neste
Neste

Fylkespolitikerne sender Storgaten 19 saken i Farsund til Riksantikvaren.