Godt samarbeid styrker kulturminnevernet.

I forbindelse med et nytt utbyggingsprosjekt i Froland som heter “Ravneberget” lages det i disse dager ny reguleringsplan for området og her er vi i Fortidsminneforeningen som interesseorganisasjon høringspart. Men ved gjennomgang av kartverket viste det seg at der ikke fantes registrerte kulturminner innenfor planområdet og kulturminner var heller ikke notert i plandokumentene som hensyns som burde tas. Saken kunne derfor raskt blitt oversett.

Men i forslag til Froland kommunes kulturminnevernplan kom der frem opplysninger om at der var viktige kulturminner fra 2. verdenskrig i området, med maskingeværstillingr som ble bygget mellom 1941 og 1944 og fortsatt står intakte. Vi tok derfor kontakt med Froland Historielag ved leder Thor Dahl Johnsen som umiddelbart kunne gi oss flere opplysninger i saken.

Samarbeidet førte til at vårt høringssvar som kan leses her, ble enda grundigere enn om vi ikke hadde hatt denne dialogen med historielaget. Vi har i vårt høringssvar gjort det tydelig at Agder fylkeskommune snarest må registrere disse kulturminnene, samt at det i reguleringsplanen reguleres av en sone med god buffer rundt maskingeværstillingene for “hensynssone bevaring”. I tillegg må det komme med en smalere sti/korridor ut til nærmeste vei, slik at området gjøres tilgjengelig for offentligheten ved at for eksempel skoleklasser, turgåenere og andre som ønsker det kan besøke disse viktige kulturminnene uten problem.

Som følge av denne og andre saker har Froland Historielag nå vedtektsfestet at de i tillegg til Landslaget for lokalhistorie og Agder Historielag, også skal være medlem av Fortidsminneforeningen fordi de ser fordelene dette gir. Dette er vi selvfølgelig svært ydmyke og takknemlige for!

Også i andre saker i Froland har vi i fått påfyll av lokalkunnskap etter å ha sendt ut meldinger til våre medlemmer, samt historielaget, slik som i våre merknader til ny arealdel som kan leses her.

Vi som alle andre er avhengige av tilgang på god lokalkunnskap og sammen står vi sterkere for arbeidet med å bevare vår felles kulturarv.

Derfor håper vi også at andre historielag tar kontakt med oss om man skulle ha spørsmål rundt bygnings- og kulturminnevern, tradisjonshåndverkere, eller pågående utbyggingssaker i deres områder slik at vi kan bidra til å styrke saken.

Takk igjen til Froland Historielag!

Forrige
Forrige

Gratulerer til Sollie Bygg med Bygg og Bevarprisen!

Neste
Neste

Lillesand sentrum - fest eller pest?