Merknader til reguleringsplan for hytte- og boligområde Del av Kleivtoppen på Tromøy, Arendal kommune.

Vi har i dag gitt følgende høringssvar i forbindelse med oppstart av detaljregulering for Kleivtoppen ved Alve på Tromøya, Arendal kommune:

Det vises til deres brev av 28. oktober 2022 med varsel om høring og offentlig ettersyn av detaljreguleringsplan for hytte- og boligområde del av Kleivtoppen på Tromøy i Arendal kommune. Frist for innspill er satt til 12. desember 2022. Vi i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag, ønsker her å komme med våre merknader i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminne- og miljøvernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Deres varsel opplyser at formålet med planarbeidet er å legge til rette for totalt 15 hyttetomter og et område for inntil 6 utleieenheter. Utleiedelen tilrettelegges med tanke på framtidig utvikling av næringsdriften på Brønnhaugen gård. Det tas sikte på å ha kapasitet til å ta imot størrelsesorden en skoleklasse.

Naturterrenget på hyttetomten skal i stor grad bevares uten inngrep. Mye av terrenget utenfor byggegrensene er derfor angitt med hensynssone H550 - hensyn landskap.

Det er Asplan Viak AS som fremmer planforslaget på vegne av Per Holt.

RAMMEVERK:

Planområdet er i gjeldene kommuneplan avsatt til dels kombinert bebyggelse og anleggsformål (KO41) og dels til LNF område der selve Kleivtoppen er avsatt med hensynssone H540 - bevaring natur. Området ligger både innenfor og utenfor 100-meters beltet til sjø.

Dette betyr etter vår mening ikke at der ikke finnes andre interesser som bør hensyntas. Planområdet ligger nært og i randsonen for Kommunedelplan for bevaring - Område 31 Alve (side 41 av 99). I tillegg ligger planområdet rett ved Raet Nasjonalpark. Dette må få stor betydning for rammene som settes rundt utforming av ny bebyggelse.

I bevaringsplan for Arendal kommune står det at hovedformålet med planen er :

Hovedformålet med denne kommunedelplanen er å legge grunnlaget for en politikk som kan bidra til å videreutvikle og bevare Arendals gamle trehusbebyggelse og særpregede bygningsmiljø, på en best mulig måte.

Det er også et mål å bidra til å gjenopprette bevaringsområders kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømessige verdier.

Videre står det under område Alve følgende om kulturmiljøet:

Bakgrunn/historie: Alve er et meget gammelt gårdsnavn, og skal være en av de eldste gårdene på Tromøya. På 17- og 1800 tallet ble det drevet gruvedrift i Alvekilen. Alveholmen Gruve leverte malm til Ulefoss, Bolvig og Fossum verk. Malmen gikk direkte fra Alve med små seilskuter østover. Både skuter og mannskap kunne være lokale. Gruvedriften tok slutt omkring 1850. Gårdene på Alve har bruksrett til den store rullesteinsøya Tromlingene, der det er funnet 10 gravrøyser fra bronse-/jernalderen. Øya blir brukt til sommerbeite og turområde.

Utfordringer: Alve er uregulert. Evt. hytteutbygging bør reguleres med tanke på vern av dette vakre kulturlandskapet og den gamle gårdsbebyggelsen. Det avgrensede området er registrert nasjonalt som verdifullt kulturlandskap (Miljøvernavd. Fylkesmannen i Aust- Agder). Gårdene har fortsatt store eiendommer, men svært redusert drift, derfor søker eierne andre næringsmuligheter enn tradisjonell gårdsdrift.

I kommunedelplan for bevaring fra 2002, punkt 6.5 - Ny bebyggelse i bevaringsområder står det blant annet:

Ny bebyggelse bør i størrelse og proporsjoner som regel harmonere med den bevaringsverdige bebyggelsen i området.
Bygningskropper med stor bredde bør unngås på grunn av at takflatene vil virke for store og ruvende. Tak på nybygg bør i utgangspunktet være symmetriske saltak med en takvinkel på mellom 30 og 40 grader.

Verandaer, balkonger, altaner og terrasser over bakkenivå, bør unngås i bevaringsområder. Fortrinnsvis bør plane uteoppholdsarefaler legges på bakken også ved nybygg.
Nye uthus og garasjer bør ha en utforming, materialbruk og fargesetting som underordner seg hovedbebyggelsen.

I kommunedelplan for kulturminner i Arendal kommune vedtatt i 2020 står det blant annet følgende:

Det er en hovedmålsetting å gjøre vår felles kulturarv synlig og tilgjengelig for alle.

Det er viktig å kjenne den lokale og globale kulturarven for å føle tilhørighet. Ved å kjenne sin plass i verden og historien gis det også grobunn for identitetsutvikling og sosial trygghet.

Hovedhensikten med en kommunedelplan for kulturminner er å styrke innbyggernes identitetsfølelse, og på sikt danne grunnlag for videreutvikling av Arendal.

Aust-Agder fylkeskommune har uthavner som et satsningsområde. På sikt er det et mål å forberede uthavnene til å kvalifisere for å legges inn som et forslag til verdensarv, dvs. UNESCO. Dersom uthavnene på Agderkysten skal kvalifisere seg for en nominasjon er det behov for å oppdatere bevaringsplaner og vise at stedene forvaltes på en slik måte at de kulturhistoriske verdiene vil bli ivaretatt over tid. Dette er et kommunalt ansvar.

Videre står det blant annet under ønskede tiltak for tema uthavner følgende:

Arealplan: Deltakelse i fylkeskommunens prosjekt/strategi om uthavner med tanke på
nominasjon til Unesco - verdensarvliste.

Videre nevnes at det ønskes å gjennomføre en rekke reguleringer, samt å revidere noen av de gamle reguleringsplanene for et par uthavner. I tillegg nevnes det som aktuelle tiltak at man eventuelt gjør endringer av kommuneplanens arealdel - inkludert utvidelse av hensynssonene H_570.

Nylig kom også Norges Hytteforbund (NHF) ut med en pressemelding hvor de nå mener at hytteutbyggingen i Norge er kommet ut av kontroll. I følge dem så mener de at «Utbyggere og kommuner er i for liten grad opptatt av de langsiktige negative konsekvensene ved fortsatt utstrakt hyggeutbygging». Selv om pressemeldingen hovedsaklig viser til hytteutbyggingen i fjellet, kan den allikevel sammenlignes med utbyggingsområder som på Sørlandskysten som nå også er under sterkt press etter at store deler av indre Oslofjord frem til Kragerø er utbygd.

I Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019-2023 understrekes nettopp det at fortetting skal skje med kvalitet i omgivelsene og med vekt på arkitektur, byrom,

kulturmiljø, grønnstruktur og andre miljøverdier. Klimaplanen trekker fram betydningen av å legge til rette for at skog og andre grønne arealer ivaretas for å øke opptaket av karbon, og at kulturlandskapet skal holdes i hevd gjennom beiting og norsk matproduksjon.

I Riksantikvarens Klimastrategi fra 2021 legges det opp fem nasjonale mål og strategiske satsinger. Mål en går på å forvalte kulturmiljøer gjennom en samordnet arealbruk og arealplanlegging, slik at klimagassutslipp reduseres og kulturhistoriske verdier og interesser ivaretas. Derav en strategisk satsing på å forvalte landskap på en slik måte at de bidrar til lesbare byer og steder og til å redusere klimagassutslipp.

Kulturminneforvaltningen på alle nivå ønsker at randsoner til kulturmiljøer utvikles på en god måte, med kulturmiljøets opplevelsesverdi som premissgiver. At planområdet ligger kun 20-30 meter fra hensynssone bevaring kan derfor ikke tillegges vekt slik vi ser det.


PLANBESTEMMELSER FOR KLEIVTOPPEN:

På grunn av planområdets beliggenhet så nær et så betydningsfulle kulturmiljø som Alve, samt kommuneplanens mål for disse områdene, må det komme frem gode rammer i utbyggingsprosjektets planbestemmelser. Vi ber derfor om at man gjør følgende endringer/ tillegg til planbestemmelsene (Punkter som ikke er nevnt har vi ingen kommentarer til):

  • 3.1.2. - Bebyggelse og anlegg - Område for fritidsbebyggelse Fr1 - Fr4:
    Bebyggelsen skal ved utforming og plassering tilpasses
    og legges naturlig i terreng, slik at det ikke er nødvendig med omfattende opparbeidelse av tomten utenfor byggegrop. Flatsprengning er ikke tillatt og man skal i størst mulig grad bevare trær og fjellknauser som ikke berøres direkte av plassering av bygninger og vei.

    Forstøtningsmurer skal plasseres innenfor eller i byggegrense og kan ha maks høyde 1,0 m over naturlig terreng. Parkeringsplasser kan anlegges utenfor byggegrense, i områder som ikke er regulert med hensynssone H550.

  • 3.1.5. - Bebyggelse og anlegg - Område for fritidsbebyggelse Fr1 - Fr4:

    Utforming skal følge rammer satt i bevaringsplan for Arendal kommune punkt 6.5 (side 83). Alle utvendige fasader, dører/vinduer og listverk skal males i tradisjonelle farger for området rundt. Ubehandlede trefasader tillates ikke.

    Bygningene skal ha mindre variasjoner i form, volum, skala, høyder, fasadeuttrykk og farge, slik at man viderefører den særpregede, unike og tradisjonelle stedlige byggeskikken/utformingen. En skal tilstrebe å bruke kortreiste materialer og lokal/ regional arbeidskraft i bygningsperioden.

  • 3.2.2. - Område for fritids- og turistformål FTU:
    I området kan oppføres inn til 6 boenheter, enten som frittliggende enheter, i rekke/ kjede eller i flermannsbebyggelse. Bebyggelse som krever mer slukkebrannvann enn 20 l/s er ikke tillatt.

    Utforming skal følge rammer satt i bevaringsplan for Arendal kommune punkt 6.5 (side 83). Alle utvendige fasader, dører/vinduer og listverk skal males i tradisjonelle farger for området rundt. Ubehandlede trefasader tillates ikke.

    Bygningene skal ha mindre variasjoner i form, volum, skala, høyder, fasadeuttrykk og farge, slik at man viderefører den særpregede, unike og tradisjonelle stedlige byggeskikken/utformingen. En skal tilstrebe å bruke kortreiste materialer og lokal/ regional arbeidskraft i bygningsperioden.

    Maks tillatt mønekote er angitt på plankartet. Maks gesimskote skal være min. 2,0 m lavere enn tillatt mønekote.

    Maks mønehøyde = 8,0 m. Maks gesimshøyde = 6,0 m. ̈
    Takopplett som utgjør mindre enn 30 % av takflatens lengde er unntatt fra kravet om

    maks gesimskote og -høyde.
    Tillatt utnyttelse fastsettes til %BYA = 35.

  • 6.4.1. - Hensynssoner - Hensyn naturmiljø H560
    Innenfor hensynssone H560 er det ikke tillatt å
    utføre inngrep i terrenget, oppføre konstruksjoner, eller å fjerne eiketrær. Eiketrær som etter nærmere undersøkelser fra utdannet arborist vurderes til å stå i fare for å falle over hus/veg kan fjernes. Arendal kommune skal i slike saker varsles.

  • 6.5.1. - Hensynssoner - Hensyn kulturmiljø H570
    Det er ikke tillatt å
    utføre inngrep i terrenget, oppføre konstruksjoner, fjerne, skade eller tildekke eldre steingjerder innenfor hensynssonen.

AVSLUTNING:

Tiltakshaver skal ha skryt for å ikke ha fullført skisser for bygningsmassen, men avventet med detaljerte skisser frem til planprosessen er ferdigstilt. Fortidsminneforeningen mener Sørlandet, inkludert Arendal, fortsatt har et særpreg som gjør en unike. Ønsket om å få uthavnene inn på Verdensarvlisten gjør at en må tenke større, ikke kun på den enkelte uthavnen.

Vårt unike særpreg i «Sørlandsidyllen» gjør oss stolte og det skaper økonomisk gevinst for mange, samtidig som at kulturarven lokalt/regionalt bevares og videreformidles. Også FN’s bærekraftmål punkt 11.4 sier at man skal styrke innsatsen for å verne om og sikre kultur- og naturarven i verden.

Siden planoppstart og høringer ble foretatt i 2017 har mye skjedd og fokuset på helhet, miljø og den regionale særegne bygningsarven har fått større fokus. Nasjonale føringer for kulturmiljøer har gått bort fra kontraster og til å mer tilpasse seg stedlige forhold.

Planområdet ligger kun 20-30 meter unna Kommunedelplan for bevaring - Område 31 Alve (side 41 av 99). I tillegg ligger planområdet rett ved Raet Nasjonalpark. Dette må få stor betydning for rammene som settes rundt utforming av ny bebyggelse og hvilke tiltak som kan utføres. Vi opplever at Arendal kommune i sitt overordnede rammeverk vil at den lokale byggeskikken skal videreføres i nye tiltak, også i forslag til ny arealplan.

Som merknadene våre ovenfor viser er vi spesielt bekymret for den manglende tilpasningen i nye boligprosjekter og utbyggingen nær strandsonen/100-metersbeltet og hensynssoner for kulturmiljøer. Om våre punkter ovenfor integreres kan dette prosjektet bli et meget godt eksempel på god tilpasning og videreføring av stedlig byggeskikk, noe vi tror både markedet selv ønsker, men også fastboende og besøkende. Om dette ikke tydeliggjøres i planbestemmelsene som her har man liten kontroll på hva som bygges. Vi ber derfor om at våre kommentarer blir hensyntatt og tillagt slik at Arendal og Sørlandet forblir særegent og unikt.

Til slutt vil vi takke dere for at vi har fått mulighet til å kommentere denne reguleringsplanen for Kleivtoppen på Tromøy i Arendal kommune. Vi ber om at vi får mulighet til å uttale oss videre i denne saken, frem til ny reguleringsplan er endelig vedtatt.


Beste hilsen,
Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder

KOPI:
- Riksantikvaren
- Agder Fylkeskommune v/Seksjonen for kulturminnevern og kulturturisme
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

 
Forrige
Forrige

Nå må vi ta oss sammen - Gjenbruk av gamle bygg er bra!

Neste
Neste

Else Rønnevig reiser landet rundt og deler av sin kunnskap.