Bergesensstiftelsen gir 150 000,- kr i tilskudd til vårt prosjekt “Lillesand - Farger i Tiden”.

Onsdag 30. mars 2022 mottok vi en veldig hyggelig e-post fra Bergesenstiftelsen, i forbindelse med at vi i februar i år søkte om tilskudd til et forstudie i fargeundersøkelse av Øvregate 1 i det historiske Lillesand sentrum.

I sin e-post skrev de blant annet: Bergesenstiftelsens styre finner at denne søknaden er innenfor de formål som stiftelsen støtter, og søknaden vant frem i prioriteringen. Vi har gleden av å meddele at det ble tildelt kr 150 000,- kr.

Vi er selvfølgelig svært takknemlige og ydmyke ovenfor denne flotte og viktige gaven, som vi tror vil skape positivitet, nysgjerrighet og en større forståelse for de historiske fargene som ble brukt tidligere i Lillesand, men også i de andre Sørlandsbyene.

Bygningene langs Sørlandskysten er i dag i hovedsak hvitmalte, slik har det ikke alltid vært. I Norge kom impulsene med bruk av farger sjøveien. Ser vi på gamle foto avspeiler disse at handel og kontakt med storbyene i Europa uten tvil har inspirert og påvirket Sørlandsbyene når det gjelder bruk av farger på sine vakre og stilrene hus. Fargene var ikke tilfeldig valgt, men i tråd med tidsriktige stilidealer.

I Øvregate finnes fortsatt et godt bevart bygningsmiljø med autentiske fasader. Det er derfor grunn til å tro at historien i malingslagene fortsatt er lesbare. Fortidsminneforeningen ønsker å sikre kunnskapen om fargevalgene som eksisterte i Øvregate fra 1860-tallet og utover. Resultatet bidrar til at fremtidens generasjoner ikke trenger å stille spørsmål rundt hva som var bygningenes opprinnelige farger.

Fargeundersøkelsen er først og fremst ment for dokumentasjon. Gir undersøkelsen god dokumentasjon og større nysgjerrighet, ønsker vi om mulig kontakt med flere huseiere og i godt samarbeid med dem fortsette undersøkelsene videre i Øvregate. Om bygningene senere ønskes malt opp i opprinnelige farger blir opp til huseierne og Lillesand kommune selv å ta en god diskusjon på jf. byens Formingsveileder.

Arbeidet utføres av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) som er et uavhengig forsknings- og kompetansemiljø med spisskompetanse på kulturminner.

Vi takker også huseierne i Øvregate 1 for at de velvillig har stilt bygningen sin til disposisjon for denne fargeundersøkelsen. Arbeidet vil i etterkant bli dokumentert i en rapport fra NIKU som gratis vil leveres huseierne, Lillesand kommune, Agder fylkeskommune, og således gjøre offentlig tilgjengelig.

Forstudiet vil foregå under Lillesands-Dàene, 27-29. juni 2022. Det vil være vårt styremedlem Margit Juliane Realfsen og vårt medlem Else «Sprossa» Rønnevig som vil være foreningens kontaktpersoner i forbindelse med fargeundersøkelsen. I tillegg til selve fargeundersøkelsen under Lillesands Dàene, vil det holdes en utstilling som vil stå synlig i Strandgata 16 under Lillesands-Daéne, 27-29. juni 2022.

Bergesenstiftelsen er en privat stiftelse som støtter allmennyttige formål, særlig innen kulturelle og humanitære samfunnsområder.

Bergesenstiftelsen er en allmennyttig stiftelse, som eies av sitt formål. Formålet er å bidra til å realisere allmennyttige prosjekter. Bergesenstiftelsen ble opprettet i 1975. Siden den gang har stiftelsen bidratt til å realisere over 4000 større og mindre prosjekter innen flere samfunnsområder og med ulike initiativtakere. Dere kan lese mer om dem her.

Igjen, tusen takk til Bergesenstiftselsen for det generøse tilskuddet slik at en viktig del av bygningshistorien i Lillesand kan dokumenteres.

Forrige
Forrige

Karl Ragnar Gjertsen gjenvalgt som leder på Agder avdelings årsmøte på Sigholts Minde.

Neste
Neste

Setesdal stavkyrkje - Presentasjon av prosjektet, 26. mars 2022.