Setesdal stavkyrkje - Presentasjon av prosjektet, 26. mars 2022.

Lørdag 26. mars 2022 ble prosjekt “Setesdal stavkyrkje” representert gjennom en flott fagdag på Rysstad i Valle kommune. Flere av våre medlemmer var tilstede og ei av dem, Nina Kjølsen Jernæs, har gitt oss en kort situasjonsrapport fra møtet og flotte bilder.

Den gamle stavkirka på Bjørgum i Rysstad ble revet i 1664 og erstattet med en ny kirke. Erla Hohler (kunsthistoriker) har datert de opprinnelige portalene fra kirka til å være fra ca år 1200. De er idag på Kulturhistorisk museum i Oslo. Ut fra georadar-undersøkelser finnes spor av kirken under bakken, slik at man vet hvor stor den har vært og hvor den har vært plassert. Stavkirken har vært ca. 10 meter x 8 meter stor, og regnes som en relativt stor stavkirke. Undersøkelsene er utført av Arkeologisk museum i Stavanger med tolkningsbistand fra Norsk institutt for kulturminneforskning.

Presentasjonen ble åpnet av prosjektleder Sandra Birkenes, deretter fulgt opp av en rekke riktig så interessante foredrag. Fortidsminneforeningen ved stavkirkeekspert Linn Villets Borgen var også tilstede og hadde et foredrag om hva en kan si om Hylestad stavkirke og hvordan den kan ha sett ut.

Tilbakemeldingen var klar: Det ble en super dag med fullsatt sal, godt opplegg og veldig fine presentasjonar, god mat servert og hyggelig sosialt lag.

Den flotte live streaminga fra presentasjonen, ble i tillegg tatt opp og Agder fylkeskommune har publisert den på Vimeo linken under. Her er mer informasjon om når de ulike presentasjonene starter:

0:17:30 inn i sendinga: Åpning med Knut Rysstad.
0:19:05 inn i sendinga: Prosjektleder Sandra Birkenes.
0:25:40 inn i sendinga: Leder Leonhard Jansen på Setesdalsmuseet.
1:02:20 inn i sendinga: GPR Undersøkelser ved UiS - Arkeologisk Museum.
1:20:10 inn i sendinga: Fortidsminneforeningen ved Linn Villets Borgen.
2:00:15 inn i sendinga: Lunsj.
3:08:00 inn i sendinga: Presentasjon av modellen.
3:38:00 inn i sendinga: Spørsmålsrunde.
4:35:25 inn i sendinga: Avslutning.

 

Klikk på start knappen for å se presentasjonen:

Til slutt vil vi i Fortidsminneforeningen si at vi er så imponerte over initiativtakerne til dette flotte prosjektet. Vi har stor tro på at dette prosjektet kan realiseres gjennom mange gode krefter fra veldig mange. Det er et viktig prosjekt for å bli bedre kjent med kulturarven vår, samt for videreformidling av håndverksteknikker til nye tradisjonshåndverkere som vokser opp.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Forrige
Forrige

Bergesensstiftelsen gir 150 000,- kr i tilskudd til vårt prosjekt “Lillesand - Farger i Tiden”.

Neste
Neste

Høringssvar: Gledelig at det lages en områdeplan for Lyngør, men planområdet bør utvides.