Slik kan det bli på Dampskipsbrygga i Grimstad.

I flere år har lokale krefter som Gårdeierforeningen i Grimstad og Dag Wirak tatt initiativet til å sette opp igjen det gamle pakkhuset som stod ved Dampskipsbrygga frem til 1956. Nå har innsatsen endt opp i en spennende mulighetsstudie.

Dampskipsbrygga er en del av hele Smith Petersens brygge, som ligger i en hensynssone for bevaring, definert som et kulturmiljø av nasjonal verdi - en del av Riksantikvarens NB!-område. Men langs denne brygga er det meste, som var, blitt borte. Fra 1938, da Smith Petersens bolig ble revet og Shellstasjonen ble bygget har stadig økende trafikk, sørlandske hovedvei gjennom sentrum og krav til parkeringsplasser ført til at 12-14 bygninger, små og store, er revet.

På Dampskipsbrygga som er byens mest sentrale knutepunkt, ble siste godslass losset i mai 1971. Bryggens 100- årige historie som knutepunkt var dermed over. Senere har bryggen blitt omtalt i ny og ne. Ofte i forbindelse med utfordringene med bryggens tilstand. En pælebrygge trenger vedlikehold som det meste annet. Det har den ikke fått.

I dag pågår det et omfattende restaureringsarbeid som viser seg å ha blitt mer omfattende enn først antatt. I 2019-2020 tok Gårdeierforeningen i Grimstad initiativet til å gjenoppbygge pakkboden som stod på Smith Petersens brygge fra 1882 til 1956. Initiativet har Wirak videreført etter at han sluttet i styret, noe som nå har endt opp i en mulighetsstudie som du nå kan lese i sin helhet her:

Fortidsminneforeningen i gamle Aust-Agder har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturminnevernet. Våre hovedoppgaver er å forvalte våre historiske eiendommer, arbeide for å styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Dette lokale initiativet viser virkelig hvilke fantastiske frivillige ressurser som finnes i regionen. For de som kommer sjøveien er Smith Petersens brygge og Dampskipsbryggen på mange måter stedet som ønsker besøkende velkommen. Pakkboden som stod der frem til 1956 ble oppført av byggmester Johan Gottlieb Heinecke. Heinecke var en meget annerkjent og dyktig byggmester i området på denne tiden.

I forbindelse med at saken rundt istandsettingen av selve bryggen har stanset opp, i påvente av ny behandling i Kommunestyret, har spørsmålet rundt en helhetlig tanke for bryggeområdet kommet opp igjen. Vi i Fortidsminneforeningen mener derfor at Grimstad nå sitter på en helt unik mulighet, som en absolutt burde ta, og som vi mener vil bidra til å styrke byens helhetlige kulturmiljø ved at byens historie blir mer lesbar.

Derfor ønsker vi å støtte opp om dette initiativet i håp om at det kan påvirke Grimstad kommunes ledelse både administrativt og politisk, til å se på muligheten som nå ligger der med hjelp fra lokale ressurser. Det som er sikkert er at der fortsatt finnes håndverkere som kan disse byggetradisjonene i vår region, men de må få oppdrag som utfordrer dem. Så dette handler ikke bare om å om styrke byens helhetlige kulturmiljø, det handler også om en immateriell kulturarv hvor lokale håndverkere får mer kunnskap om håndverkstradisjoner som vil forsvinne om yrkesutøverne ikke får oppdrag.

Vi heier på Grimstad!

Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
Styret v/Torgrim Landsverk
Styreleder

Forrige
Forrige

Høringssvar - Varsel om oppstart planarbeid for Strømsbusletta felt S1, Arendal kommune.

Neste
Neste

Høringssvar - Utvidet planområdet og planprogram for ny E18 Tvedestrand - Gjerstad.