Uttalelse i forbindelse med søknad om leiligheter over Rema 1000, Krags gate 54-56, Risør.

Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag har i dag sendt inn følgende uttalelse i forbindelse med rammesøknad om leiligheter over Rema 1000-bygget i Krags gate 54-56 i Risør sentrum:

Det vises til e-post fra Risør kommune den 28. desember 2023 med forespørsel om uttalelse i forbindelse med byggesøknad om leiligheter over Rema 1000 i Krags gate 54-56 i Risør sentrum. Høringsfrist er satt til 16. januar 2024. Vi i Fortidsminneforeningen ønsker med dette å komme med innspill i saken.

Fortidsminneforeningen har som formål å arbeide for bevaring av vårt lands verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, samt å skape allmenn forståelse for verdien av disse. Vi skal være den ledende frivillige organisasjonen i det norske kulturmiljøvernet. Våre hovedoppgaver er blant annet å arbeide for god stedsutvikling, styrke tradisjonshåndverket og bygningsvernet, engasjere oss i lokale vernesaker og påvirke kulturminnepolitikken i Norge.

Konklusjon: Fortidsminneforeningen takker for muligheten til å komme med en uttalelse i denne byggesøknaden. Vi registrerer at tiltakshaver ønsker tiltaket delt opp i to byggetrinn, dette bekymrer oss sterkt og vi ber om at man sikrer juridisk bindene krav til at hele det endelige godkjente tiltaket gjennomføres i et byggetrinn. Fasadeuttrykket mot nord/Krags gate med tre helt like bygningskropper oppleves masseprodusert og kjedelig, og bes om at justeres slik at det skapes mer variasjon med større opplevelse av en selvvokst bebyggelse. Vi ber videre om at man holder fokuset oppe og tenker prosjektet som en del av et helhetlig kulturmiljø av nasjonal verdi, ved å se videre på hva som kan gjøre prosjektet enda bedre tilpasset slik at opplevelsen av det store volumets dempes ved innkjøringen til denne vakre historiske byen av høy nasjonal verdi. Til slutt bes det om at man sikrer krav til trær/beplanting og tydelige bestemmelser til hvordan reklameskilting utformes og hvor den kan plasseres. 


VURDERINGER:

Saken rundt utbyggingsprosjektet i Krags gate 54 og 56 har vært lang og vanskelig, og interessekonflikter har oppstått. Etter at en tiltenkt leietaker takket nei til å leie tiltakshavers planlagte kontorbygg, fikk tiltakshaver midlertidig tillatelse av kommunen til å oppføre kun byggets første etasje, mens resterende skulle påbegynnes senest august 2021. 

Våren 2021 kom tiltakshaver med ønske om endrede planer og ønsket da heller å bygge leiligheter over dagens næringsbygg. Forslaget til utforming (spesielt med tanke på volum, høyder, arkitektur) har skapt mye kritikk og støy blant befolkningen i Risør kommune og blant andre interesserte landet rundt som anser Risør som et av Norges viktigste helhetlige kulturmiljø.

Krags gate 54 og 56 har en sentral plassering i Risør, som selve «inngangsporten» til det historiske kulturmiljøet i trebusbyen Risør av høy nasjonal verdi. Reguleringssonen for bevaring kulturmiljø H570 beveger seg helt opp til krysset Krags gate og Kirkegårdsbakken, kun få meter unna planområdet som ligger rett utenfor. I tillegg ligger Riksantikvarens kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse svært nær planområdet. Hvordan man bygger og tilpasser seg i dette området er derfor av særdeles stor viktighet for førsteinntrykket og kulturmiljøets helhetlige kvaliteter. 

Utgangspunktet for tiltakshaver med et stort volum som en skal bygge på toppen av, er ikke ideelt, men det er allikevel tiltakshaver og et politisk flertall sitt eget ansvar at det har blitt slik og at saken står der den i dag står.

Nå som byggesøknaden er levert mener vi det er viktig at Risør kommune ser nærmere på utformingen, da vi ikke kan se at skissene som ligger ved i byggesøknaden er juridisk bindene jf. vedtatte planbestemmelser. At saken har tatt tid vil fremtidige generasjoner trolig være takknemlige for, derfor gjør det ikke noe om skissene knas enda litt mer. 

De utfordringer vi spesielt ser og ber om at tiltakshaver og Risør kommune jobber videre med er:

    • Tiltakshaver opplyser at de ønsker å fortsette arbeidet i flere byggetrinn. Dette må for enhver pris unngås, da sakens historikk med tydelighet har vist oss at har skapt betydelige utfordringer og faren for at prosjektet blir stående halvferdig. Det som nå til slutt godkjennes i en byggesøknad må derfor sikres gjennomført i kun et byggetrinn. Vi ber om at det settes juridisk bindene krav til at det som nå til slutt vedtas bygget, faktisk blir bygget.

    • For fasade nord mot Krags gate mener vi det er uheldig at skissene i byggesøknaden legger opp til tre helt like bygningskropper.  Risør er en trehusby full av liv og variasjoner, og vi mener man derfor også burde se på muligheten for å i større grad variere disse fasadene som er mest synlig fra gateplan og fra naboene på andre siden av Krags gate. 

    • Byggesøknaden viser ikke hvordan reklameskilting for bedriftene i næringslokalene er tiltenkt. Her ber vi om at dette tydeliggjøres og sikres i juridisk bindene rammer, slik at man får en godt tilpasset, nedtonet og ikke «skrikende» reklameskilting.  Nye skisser i byggesøknaden viser ingen trær/beplanting slik det ble vist i skissene fra plansaken, og vi ber også om at dette sikres i juridisk bindene rammer som et bidrag for å «dempe» opplevelsen av det store volumet. 

    • Søknaden om mindre planendring for å kunne bygge nærmere Krags gate ble til slutt godkjent etter klagebehandling hos Statsforvalteren, det forholder vi oss til. Hovedproblemet den gang var at vi mente at man ikke hadde gjort nok for å sikre en bedre helhetstenkning hvor en kunne tillatt bygging over bakkenivå i det som i dag er område K3 i reguleringsplanen (vestre del mot Kirkegårdsbrua/gravplassen - eiendom 16/540). Dette mener vi fortsatt er en stor utfordring for prosjektet og som vi mener aktørene må fortsette å jobbe videre med for å forbedre opplevelsen i innkjøringen til dette viktige kulturmiljøet.

      Kommunen kan fatte endringer i reguleringsplanen og i dette tilfellet mener vi det kan gjøres som en mindre reguleringsendring da det etter vår mening vil forbedre forholdene for kulturmiljøinteressene, men også nærings- og boliginteresser ved at prosjektet får enda et bygg disponibelt for næring/bolig.

      Derfor ber vi om at kommunen forbereder en slik mindre reguleringsendring og gir mulighet for et mindre bygg i vestre del av planområdet område K3, mot Kirkegårdsbrua og gravplassen. Vi mener dette vil bidra til at omsøkt prosjekt som helhet blir betydelig «neddempet» og ikke vil oppleves som det store volumet det blir.

      En slik mindre reguleringsendring kan gjøres samtidig som at man inkluderer Krags gate 48A (Risørhuset) i hensynssone bevaring kulturmiljø H570, slik Agder fylkeskommune etterlyste i arbeidet med den mindre reguleringsendringen i 2022. Se våre høringssvar og klage i forbindelse med mindre planendring i 2021/2022 for mer informasjon, eller kontakt oss om dere har spørsmål rundt dette. Se også enkle mulighetsstudier helt på slutten i dette høringssvaret.

Til slutt ønsker vi å løfte partene og si at det er viktig at man nå, i begynnelsen av slutten, ikke mister fokuset og aksepterer noe kun for å bli ferdig med saken. Det er nettopp helheten som sterkt har bekymrer oss i denne saken. Det store volumet er i dag allerede stort, men vil bli enda større ved omsøkt tiltak. Derfor må man gjøre det man kan for å sikre at prosjektet oppleves mer «selvgrodd» og at det gis muligheter for å «dempe» inntrykket prosjektet får ved innkjøring til den vakre og historiske trehusbyen, Risør by, av høy nasjonal verdi.

Vi ønsker tiltakshaver lykke til videre i arbeidet med å forbedre og tilpasse dette store volumet til det historiske bygningsmiljøet i Risør sentrum. Vi stiller oss til disposisjon for samtaler om ønskelig og ønsker gjerne å bli inkludert i det videre arbeidet frem til endelig byggetillatelse. 

 

Beste hilsen,
Styret i Fortidsminneforeningen, Aust-Agder lokallag
v/Torgrim Landsverk
Styreleder



KOPI:
- Agder Fylkeskommune v/Seksjon for kulturminnevern og kulturturisme
- Riksantikvaren
- Fortidsminneforeningen, Agder avdeling

Forrige
Forrige

Klage på vedtak om detaljreguleringsplan for Lillesands Sparebank (planID 2021001340).

Neste
Neste

Klage på vedtak om reguleringsplan for Kirkegaten 1 og 3, Arendal.