Vinduer er verdt å ta vare på.

Vinduer er blant de mest utsatte bygningsdeler i et hus. Fra utsiden skal de tåle både vær og vind, og det kan være store forskjeller i temperatur inne og ute. Gamle vinduer blir dessverre ofte skiftet ut med kopier eller fabrikklagde vinduer. Nye vinduer er sjelden av samme kvalitet og vil oftest ha en kortere levetid enn eldre og originale vinduer. Som alt annet, nytt eller gammelt, så trenger ting vedlikehold. Det er derfor lurt å vedlikeholde og istandsette de vinduene man allerede har.

17. september 1986 kunne Agderposten fortelle om en ny TV-serie om å ta vare på gamle hus og bomiljø og at det ble gjort opptak i Arendal og Lillesand. TV-serien var et samarbeidsprosjekt mellom NRK-Fjernsynet og Fortidsminneforeningen og serien skulle få navnet “Verdt å ta vare på”.

I vårt distrikt besøkte NRK gjennom serien ekteparet Marianne og Kåre Leikanger på Øvre Tyholmen, ekteparet Ragnhild og Tore Drange sitt hus i Nesbakken, samt Else Rønnevig i Lillesand.

Selv om programmet nå er 35 år gammelt er temaet fortsatt like aktuelt, for det er fortsatt en utbredt misforståelse om at eldre vinduer er dårlige simpelthen bare fordi de er gamle. Som vi fortsatt gjør i dag, stilte NRK og Fortidsminneforeningen for 35 år siden de samme spørsmålene;

“Vraker vi unødvendig mye av brukbare ressurser? Hus tømmes og søppelkontainere fylles dessverre altfor ofte med materialer av god kvalitet og som derfor aldri burde vært kastet.”

Denne bloggen blir første i en serie på fem hvor vi tar et gjensyn med NRK sitt program “Verdt å ta vare på” fra 1987. Vi håper kunnskapen blir delt da vårt samfunn i dag er helt avhengig av et større fokus på å bevare de ressurser vi har, ved å gjenbruke og å reparere - begge svært viktige bidrag for å få ned klimagassutslippene.

 

Se “Verdt å ta vare på - Vinduer”

Klikk på bildet under for å se hele programmet om temaet vinduer, 31 minutter langt:

 

Lær mer om vindusrestaurering

For mer informasjon om hvordan du selv kan sette istand dine gamle vinduer, eller hvem som kan hjelpe deg med å få satt i stand dine godt voksne kvalitetsvinduer, sjekk ut denne bloggen her.

Forrige
Forrige

Yttervegger og dører er verdt å ta vare på.

Neste
Neste

Sveitserhuset Egra - Tilbakeført med stor respekt og kjærlighet, til glede for kommende generasjoner.